Η Κύπρος και η λύση του Κυπριακού προβλήματος

Όλα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό αλλά και η γενική εντύπωση που έχει ο κόσμος της Κύπρου για την λύση του Κυπριακού οδηγεί σε δύο πιθανά και αλληλένδετα σενάρια. Από την μία η επικείμενη λύση θα σπείρει την διχόνοια ή και θα επικυρώσει τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής του 1974.

Οι τελευταίες εξελίξεις απέδειξαν την αποτυχία της πολιτικής που διαχειρίζεται η Κυπριακή δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια. Επιτρέψαμε, μέσα από τις συνομιλίες να επικρατήσουν οι ασάφειες η δημιουργία εντυπώσεων και η διαφορετική ερμηνεία από την Τουρκική πλευρά, προς όφελος της. Δυστυχώς καταφέραμε να οπισθοδρομήσουμε και να υποβαθμίσουμε την αξία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβαθμίζοντας παράλληλα το ψευδοκράτους, δεχόμενοι συνομιλίες σε επίπεδο τεχνοκρατών. Είναι επιτακτική η ανάγκη οικοδόμησης μιας σταθερής στρατηγικής για την λύση του Κυπριακού προβλήματος πράγμα που δεν έχουμε κάνει καμία φορά.

Αυτή η χρονική στιγμή από την άλλη, βρίσκει την Κύπρο και πιο συγκεκριμένα τους πολίτες της σε μια κρίσιμη περίοδο. Τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης σε συνδυασμό με τα τεκτενόμενα στην περιοχή που έφεραν έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών στην Κύπρο, ξύπνησαν αισθήματα αγανάκτησης και απογοήτευσης.

Παρατηρείται γενικά ότι οι συνθήκες που έχουν περιέλθει αρκετοί συμπολίτες μας, δεν βάζουν την λύση του Κυπριακού μέσα στις προτεραιότητες τους. Το γεγονός αυτό κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ρύθμισης και τακτοποίηση των εσωτερικών προβλημάτων που σταδιακά γιγαντώνονται και μεγαλώνουν τις αντιθέσεις στην κοινωνία.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο μέσος Κύπριος πολίτης είναι τα όπλα που κατέχει η δική μας πλευρά για να διαπραγματευτεί το μέλλον του τόπου. Να διαπραγματευτεί την λύση του κυπριακού προβλήματος που θα προϋποθέτει άρση των αποτελεσμάτων της εισβολής του 1974, με την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων και την αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ολόκληρο το νησί. Που δεν θα αποδεχθεί κηδεμόνες, εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιωμάτων από άλλες χώρες που στόχο θα έχει την διατήρηση και την εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ισότιμη διαχείριση, την επιστροφή όλων των προσφύγων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με τα δεδομένα που επικρατούν τα όπλα μας είναι μειωμένα και οι αντοχές μας ελάχιστες. Οι πιέσεις είναι πολλές αλλά για να μπορούμε να συζητήσουμε με στέρεες βάσεις και χωρίς περισπασμούς οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αυτές που θα προτάσσουν το εθνικού συμφέρον έναντι του ατομικού για να ελπίζουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Αρέσει σε %d bloggers: