Επαναπροσδιορισμός των στόχων

Αν κάποιος με καθαρό μυαλό αναλογιστεί από την μια τις δυνατότητες που έχει η επαρχία Πάφου και η κάθε περιοχή ξεχωριστά και από την άλλη τι πράττουμε για τις αξιοποιήσουμε, το πιο πιθανόν είναι να απογοητευτεί και να παραιτηθεί. Δεν συνηθίζω να κρίνω κακοπροαίρετα κανέναν αλλά προσπαθώ πάντα με αντικειμενικότητα να ζυγίζω τα δεδομένα.

Στην περίπτωση της Πάφου παρατηρείται εδώ και χρόνια το εξής φαινόμενο. Οι πολιτικοί αξιωματούχοι και οι φορείς με πάθος και εντατικές ενέργειες προσπαθούν να δημιουργήσουν εκ του μηδενός συνθήκες πάνω στις οποίες θα χτίσουν μια πορεία ανάπτυξης για την επαρχία αφήνοντας παράλληλα δυνατότητες που ήδη υπάρχουν να χάνονται μέρα με την μέρα.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τις συχνές και ποικίλες δηλώσεις για ανάπτυξη θεματικού τουρισμού και άμβλυνση των συνεπειών της εποχικότητας, ένα ζήτημα που η συγκεκριμένη στήλη έχει θίξει άπειρες φορές. Πρόσφατα περισσότερες από 100 ξένες ποδοσφαιρικές ομάδες στην Αγία Νάπα για προετοιμασία και εξ όσων ακούστηκαν η Πάφος κρίθηκε ανέτοιμη και δεν έκανε καμία ουσιαστική κίνηση για να προσελκύσει το ρεύμα αυτό. Δεδομένου του καλού κλίματος, των ξενοδοχειακών μονάδων που έχουμε στην περιοχή αλλά και τις δυνατότητες των γηπέδων και των αθλητικών χώρων που διαθέτει είναι απαράδεκτο να μην εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσουν ακόμη περισσότερες.

Εισήγηση μου να ετοιμαστούν σχέδια για να γίνει μια στοχευμένη επένδυση για αναβάθμιση των ποδοσφαιρικών γηπέδων που διαθέτει η Πάφος γενικότερα με στόχο την προσέλκυση αθλητικών ομάδων αναπτύσσοντας τις δυνατότητες της Πάφου για αθλητικό τουρισμό.

Από την άλλη η Πάφος διαθέτει αρκετές υποδομές οι οποίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες ή χρησιμοποιούνται με τρόπο που δεν αναδεικνύει τις δυνατότητες τους όπως παραδείγματος χάριν ο Χαρουπόμυλος στην Κάτω Πάφο. Με δεδομένη την σταδιακή ανάπτυξη ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Πάφο και την προσδοκία για μεταστέγαση του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου στην Πάφο η δημιουργία συνεδριακού κέντρου θα μπορούσε να δώσει ένα άλλο αέρα στην προοπτική αυτή. Από την άλλη θα λειτουργούσε ως μέσo ανάπτυξης συνεδριακού τουρισμού που θα άλλαζε τα δεδομένα για την Πάφο.

Στόχος δεν είναι να κάνουμε στείρα κριτική και υποδείξεις ανέφικτες και ανούσιες. Στόχος είναι να φτιάξουμε αυτά που έχουμε και να δημιουργήσουμε νέα με βάση τις ελλείψεις μας. Μέχρι στιγμής ονειρευόμασταν ουτοπίες, μήπως είναι καιρός να ξυπνήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας;

Αρέσει σε %d bloggers: