Μιa σύγχρονη, προσβάσιμη και φιλική πόλη

Η Πάφος βρίσκεται θεωρητικά σε τροχεία ανάπτυξης. Τα έργα ανάπλασης και αναζωογόνησης του κέντρου, κυρίως, βρίσκονται σε τροχεία υλοποίησης και οι δράσεις στα πλαίσια του Πάφος 2017 υλοποιούνται σταδιακά και γενικά κυριαρχεί μια ευρύτερη αισιοδοξία.

Αν θέλουμε όμως, τώρα που μας δίνεται η ευκαιρία να επενδύσουμε ουσιαστικά στο μέλλον της πόλης μας πρέπει να αναγνωρίσουμε όλα εκείνα τα μικρά αλλά τόσο σημαντικά που πρέπει να γίνουν. Διαχρονικά δεν έχουν γίνει κινήσεις που θα μετατρέψουν την Πάφο στο σύνολο της σε μια σύγχρονη, προσβάσιμη και φιλική πόλη για όλους, ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Κατ’ αρχήν, είναι ελπιδοφόρο το γεγονός της ανάπλασης του εμπορικού κέντρου και η αναδιαμόρφωση του χώρου είναι η αρχή για μια νέα πορεία. Παρόλα αυτά δεν επενδύθηκε χρόνος και προσοχή στην οικοδόμηση ενός μάστερ πλαν που θα καθοδηγεί την τοπική αυτοδιοίκηση σε σχέση με τις ανάγκες που αντέχει και πρέπει να καλύψει η περιοχή αυτή. Εάν δεν γίνει άμεσα μια τέτοια κίνηση έστω και τώρα είναι πολύ πιθανόν το όλο εγχείρημα να καταλήξει μη βιώσιμο.

Επίσης, ένα σοβαρό ζήτημα που έχει αναχρονιστικές διαστάσεις είναι η έλλειψη προσβασιμότητας τουλάχιστον στον δημόσιο χώρο. Πεζοδρόμια, πάρκα και πλατείες κρίνονται γενικά ακατάλληλα περιθωριοποιώντας ένα σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας. Παράλληλα, έντονες είναι και οι ελλείψεις σε χώρους πρασίνου, πάρκα για τα παιδιά και οικογένειες, σωστό φωτισμό που μετατρέπει πολλές περιοχές μη λειτουργικές, επίσης παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της απαγόρευσης πρόσβασης κατοικίδιών ζώων σε πολλούς δημόσιους χώρους. Τέλος, η ανεπαρκής πληροφόρηση του κοινού για τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων καθώς και η μη ύπαρξη σωστών και επαρκών υποδομών στις στάσεις δεν επιτρέπει την εξυπηρέτηση της κοινωνικής συνοχής που θα έπρεπε να έχει ως πρώτιστο στόχο.

Οι ελλείψεις αυτές μπορεί για κάποιους να θεωρούνται λεπτομέρειες, όμως στις λεπτομέρειες πάντα βρίσκεται η ουσία. Μια πόλη που δεν επενδύει στους πολίτες της δεν έχει περιθώρια ανάπτυξης.

Είναι αναγκαίο λοιπόν να επενδύσουμε στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας όλων των κατοίκων της Πάφου και των ξένων επισκεπτών. Τα παιδία, τα άτομα με αναπηρίες, οι ηλικιωμένοι και όλοι οι πολίτες χρειάζονται να έχουν τις καλύτερες δυνατές παροχές για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια χωρίς να παραγκωνίζονται οι ανάγκες τους και να καταπατούνται τα δικαιώματα τους.

Αρέσει σε %d bloggers: