Δημοτικό συμβούλιο νέων και στην Γεροσκήπου

Tην τελευταία δεκαετία και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται το ανησυχητικό φαινόμενο της αποστασιοποίηση της νεολαία της Κύπρου από την πολιτική και την εκλογική διαδικασία. Το ζήτημα δεν είναι καθόλου επιφανειακό, αφού αντανακλά ξεκάθαρα και έχει τις ρίζες του στην παγιωμένη αλλά προβληματική λειτουργία και επικοινωνία των φορέων πολιτικής με την νεολαία και τους πολίτες γενικότερα.

Λίγες μέρες πριν πραγματοποιήθηκε εκλογική και καταστατική συνέλευση για το Δημοτικό συμβούλιο νέων στον Δήμο Πάφου, το οποίο είχε σχετικά αδρανοποιηθεί, γεγονός το οποίο αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την ουσιαστική ενίσχυση πρακτικών που στόχο θα έχουν την ενεργοποίηση της νεολαίας στον Δήμου Πάφου.

Πιστεύω στο σοβαρό κοινωνικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση έτσι με γραπτή εισήγηση μου στον Δήμο Γεροσκήπου προ μηνών, γνωστοποίησα τις ανησυχείς μου για την όλη κατάσταση και πρότεινα, για να γίνει ο Δήμος κατ’ ουσία δημοκρατικός στην βάση της συλλογικότητας και να επενδύσει στο έμψυχο υλικό που διαθέτει, να δημιουργήσει ένα Δημοτικό συμβούλιο νέων. Η ενημέρωση που έλαβα ήταν τυπική και μέχρι στιγμής δεν γνωρίζω αν έχει γίνει οποιαδήποτε κίνηση μιας και η προσωπική πρόσκληση σε συνεδρίαση της επιτροπής νεολαίας και αθλητισμού από τον πρόεδρο της, κ.Βαλεντίνο Φακοντή, έμεινε στον αέρα.

Ο θεσμός του Δημοτικού συμβουλίου νέων μπορεί να αποτελέσει βήμα έκφρασης για τη νεολαία, να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στα κοινά, θα βοηθήσει στην εξάπλωση των δημοκρατικών αρχών, την προβολή των αναγκών των νέων, φέρνοντας παράλληλα σε επαφή και διάλογο τους νέους με τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς φορείς, επιτρέποντας τους να γίνουν ενεργοί πολίτες. Θα μπορέσει να λειτουργήσει συμβουλευτικά προς τον δήμο και τις δημοτικές επιτροπές που καταπιάνονται με ζητήματα νεολαίας. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους επιμένω στην δημιουργία του, ιδιαίτερα σε έναν δήμο όπως είναι η Γεροσκήπου ο οποίος έχει ζωή, αρκετή νεολαία και περιθώρια ανάπτυξης.

Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη σε όλα τα επίπεδα. Είμαι υπέρμαχος της άποψης πως δεν ξέρουν τα πάντα όλοι. Εδώ χρειάζεται η αρωγή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Να αρπάξει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να δώσει φωνή σε όλους τους δημότες για να γίνουν οι ίδιοι καλύτεροι αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει ουσιαστικό και δυναμικό ρόλο. Οι νέοι είναι το πιο υποσχόμενο κομμάτι της και τους έχει ανάγκη, ας δώσουμε την ευκαιρία λοιπόν.

Αρέσει σε %d bloggers: