Η τουριστική βιομηχανία έχει και μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα

Η συμβολή του τουριστικού κλάδου στην απασχόληση είναι ένα θέμα που επανέρχεται συχνά στη δημόσια συζήτηση και πιο έντονα όταν πλησιάζει η τουριστική περίοδος.

Οι αριθμοί και οι προβλέψεις για την χρονιά που διανύουμε και που έχει μπει ήδη σε τουριστικούς ρυθμούς, είναι ενθαρρυντικοί όπως και το γεγονός της «πρόωρης» έναρξης των εργασιών όλων των ξενοδοχειακών μονάδων στην Πάφο. Στον αντίποδα όμως το μειωμένο ενδιαφέρον για εργοδότηση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία γεννά εύλογα ερωτήματα και δίνει το στίγμα για ζητήματα που χρήζουν αλλαγής ή αναβάθμισης.

Συχνά η συζήτηση περιστρέφετε γύρω από την εποχικότητα που αποτελεί μείζον πρόβλημα και υπονομεύει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά περισσότερο την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την ανάγκη προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των υποδομών. Από το πλαίσιο αυτό της συζήτησης αλλά και των δημοσίων πολιτικών που απορρέουν από αυτήν απουσιάζει το ανθρώπινο δυναμικό ως βασικός συντελεστής της τουριστικής ανάπτυξης.

Όλοι αναγνωρίζουμε την τεράστια πρόοδο που έχει η σημειώσει η Πάφος τις τελευταίες δεκαετίες σε σχέση με την ποιότητα διαμονής που προσφέρει αλλά και τα βήματα των τελευταίων χρόνων που αναβαθμίζουν σταδιακά τις προσφερόμενες υπηρεσίες και αναδεικνύουν τον χαρακτήρα της επαρχίας. Το Πάφος 2017 σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης και αναζωογόνησης του ιστορικού κέντρου της Πάφου έχουν βοηθήσει στην αυξημένη τουριστική κίνηση. Το γεγονός αυτό όμως δεν θα έχει συνέχεια αν δεν χτιστεί γύρω του μια σωστή και ουσιαστική δουλειά που θα καλύπτει και θα ενώνει όλα τα παρακλάδια της τουριστικής βιομηχανίας.

Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι σίγουρα το εργατικό δυναμικό που απασχολεί ο εν λόγω κλάδος και σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε και να αναγνωρίσουμε τις αιτίες που ένα μεγάλο μέρος προτιμούν την ανεργία ή την λήψη κρατικών βοηθημάτων από την εργοδότηση με όλα τα θετικά που προσφέρει. Σημαντικό ρολό παίζουν οι απολαβές που προσφέρονται αλλά και οι συνθήκες στον εργασιακό χώρο. Το γεγονός την «εποχιακής εργασίας» και οι χαμηλοί μισθοί από την μια και οι πολλές ώρες έντονης εργασίας από την άλλη λειτουργούν αποτρεπτικά. Είναι αναγκαίο να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος των εργαζομένων σε όλες τις βαθμίδες της τουριστικής βιομηχανίας, να έχει αντίκρισμα η εμπειρία και οι γνώσεις, να εργοδοτούνται όσοι πρέπει για να λειτουργήσει ομαλά ένα πόστο.

Αν όντως η επιδίωξη των αρμοδίων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι η τουριστική και οικονομική άνθηση τότε πρέπει να πάψουν να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να προβούν επιτέλους στις ενέργειες εκείνες που θα κάνουν την Τουριστική βιομηχανία αποδοτική, βιώσιμη και κερδοφόρα για όλους όσους την στηρίζουν.

Αρέσει σε %d bloggers: