Για ποια δημοκρατία μου μιλάς

Οι Κύπριοι πολίτες τα τελευταία χρόνια έγιναν μάρτυρες των συνεχώς αναδυόμενων σκανδάλων που είχαν ως κύριους πρωταγωνιστές πολιτικούς άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους, δικαστικών και κυβερνητικών αξιωματούχων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το αγεφύρωτο οικονομικό χάσμα που χωρίζει την πολιτική σκηνή με την κοινωνία, οδήγησε στην ολική απαξίωση τόσο των πολιτικών και της πολιτικής όσο και των διαδικασιών που την στηρίζουν.

Την Παρασκευή 7 Απριλίου παρακολουθήσαμε όλοι με ντροπή και απογοήτευση να λαμβάνουν χώρα σκηνές υποβάθμισης και ισοπέδωσης των δημοκρατικών αρχών, όπως αυτές έχουν επικρατήσει, μέσα στον βωμό της δημοκρατίας, μέσα στην βουλή των αντιπροσώπων. Η προσπάθεια αναχαίτισης των συνεπειών που είχε η πρόσφατη υπερψήφιση της τροπολογίας για την συμπερίληψη της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 με ολιγόλεπτη αναφορά του υπουργού στα σχολεία, παρόλο που δεν έγινε την κατάλληλη χρονική στιγμή, έδωσε λάθος μηνύματα.

Με όλα όσα συμβαίνουν, δυστυχώς επιβεβαιώνετε η πλατωνική θεώρηση πως «σε μια δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει σωστή ηγεσία· οι ηγέτες εξαρτώνται από τη λαϊκή επιδοκιμασία και επομένως συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούν τη δημοτικότητα τους και το αξίωμά τους.» Το σκηνικό που στήθηκε στην Βουλή των αντιπροσώπων είχε φόντο προεδρικών εκλογών γεγονός που αφήνει υπονοούμενα για βεβιασμένες και δημαγωγικές ενέργειες. Βρισιές και χειρονομίες πήραν την θέση της συζήτησης, της διαβούλευσης και της εποικοδομητικής διαφωνίας.

Η δημοκρατία μπορεί να μην φαντάζει πλέον ως τέλειο πολίτευμα γιατί απλούστατα έχει σταδιακά χάσει την υπόσταση της. Οι πολιτικοί αξιωματούχοι στο βωμό της εξουσία έχουν πλέον θυσιάσει και την κρίση και την βούληση τους, χαρακτηριστικά με τα οποία εκ πρώτης προσέλκυσαν την λαϊκή ψήφο. Κάποιες αποφάσεις θα έπρεπε να λαμβάνονται απευθείας από τους πολίτες, να μπορούν να καθαιρέσουν όσους αναιρούν τις δεσμεύσεις τους και αποφασίζουν για τον λαό χωρίς ευσυνειδησία. Η δημοκρατία δίνει καθημερινά εξετάσεις και όσοι την υπηρετούν οφείλουν να έχουν καθαρή και ανεπηρέαστη θέση. Αντιθέτως στην Κύπρο του σήμερα το φαίνεσθαι και οι πελατειακές σχέσεις καλά κρατούν και δυστυχώς μας βουλιάζουν ακόμη περισσότερο στην απαξίωση και την καταστροφή.

Αρέσει σε %d bloggers: