Ζητείται δημόσια υγειά

Η υγεία αποτελεί το υπέρτατο αγαθό, και το γεγονός της απουσίας οργάνωσης και εύρυθμης λειτουργίας της δημόσιας υγείας στην Κύπρο υποβαθμίζει την όποια παρεχόμενη κοινωνική πολιτική. Η δημοσία υγεία πρέπει να παρέχεται σε όλους ισότιμα, να διαθέτει άριστη ποιότητα και να εξασφαλίζει αυτό που καλείται να υπηρετεί, την υγεία.

Η Κύπρος είναι ίσως το μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν λειτουργεί με βάση ένα γενικό σχέδιο υγείας, όχι γιατί δεν έχει τις δυνατότητες και το έμψυχο υλικό αλλά γιατί σκοντάφτει πάντα σε μικροδιαφορές που φέρνουν την αναβολή. Το αποτέλεσμα είναι να περάσει στην αντίληψη των πολιτών ότι η διασφάλιση της υγείας αποτελεί είδος πολυτελείας αφού έχει συνδεθεί η δημόσια υγεία με την ταλαιπωρία, την αργοπορία, την περιθωριοποίηση και κάποιες φορές με το μέσον.

Αυτό που έπρεπε να αναμένουμε όλοι, όχι από τον Υπουργό Υγείας που έδωσε την πρέπουσα προσοχή για την εισαγωγή του ΓεΣΥ στην Κύπρο αλλά από το κυπριακό κοινοβούλιο να βάλει την ανάγκη του κόσμου για βελτίωση, εκσυγχρονισμό και σουλούπωμα του κλάδου της δημόσιας υγείας πάνω απ’ όλα Να αφήσουν κατά μέρος τις κομματικές και προεκλογικές διαφωνίες και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων βάζοντας ένα τέλος στο αναχρονιστικό ζήτημα που τόσα χρόνια διατηρείται στον αναπνευστήρα.

Το ζήτημα της δημιουργίας του πολυπόθητου Γενικού συστήματος Υγείας έχει γίνει καθημερινό θέμα συζήτησης τα τελευταία χρόνια. Οι συνέπειες μη εφαρμογής του έχουν πάρει τέτοιες διαστάσεις με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον το δεύτερο εθνικό ζήτημα της Κύπρου και όχι άδικα.

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την συμφωνία υλοποίησης του και όμως ακόμη και σήμερα παρά τις εικόνες εξαθλίωσης, τις τεράστιες λίστες αναμονής, τις ζωές που χάνονται από την αδυναμία της δημόσιας υγείας να ανταποκριθεί και την κοινή διαπίστωση πως είναι άμεσα ανάγκη να πραγματοποιηθεί το ΓεΣΥ, μικροπολιτικά, μικροκομματικά, ιδιωτικά και άλλα συμφέροντα απειλούν ακόμη μια φορά να πυροδοτήσουν την όποια προσπάθεια.

Αρέσει σε %d bloggers: