Πρωταθλητές από λάθος

2017 και στην Κύπρο χάνονται ζωές εξαιτίας τροχαίων παραβάσεων, ασυνειδησίας ή και άγνοιας τους κώδικα οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας. Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί αγιάτρευτη πληγή για την κυπριακή κοινωνία και δυστυχώς δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για αναχαίτιση των αριθμών που συνεχώς μεγαλώνουν.

Όλοι αναγνωρίζουμε τα προβλήματα, τις αδυναμίες, τις παραλείψεις και τα κενά που γιγαντώνουν το πρόβλημα. Από την άλλη η γνωστή κωλυσιεργία και η γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει το κυπριακό σύστημα δεν επέτρεψε δραματικές αλλαγές που θα ανατρέψουν τα αποτελέσματα της έλλειψης μιας τεκμηριωμένης και δομημένης στρατηγικής που θα χτυπήσει το κακό στην ρίζα του.

Τι θα μπορούσε όμως να γίνει για να μπορέσουμε να περιορίσουμε και σταδιακά να εξαλείψουμε την μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων; Συνεργασία, σταθερότητα και παιδεία. Είναι τα τρία χαρακτηριστικά που χρειαζόμαστε και τα οποία δεν έχουμε σε κανένα σχεδόν τομέα.

Ο καταρτισμός μια εμπεριστατωμένης, αυστηρής και δραστικής στρατηγικής για αναπτύξει οδικής συνείδησης, πρόληψης και αντιμετώπισης των τροχαίων ατυχημάτων προϋποθέτει μια στέρεα συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους αρμόδιους φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπουργεία και απλούς πολίτες και θα μπορούσε να είναι η αρχή. Μια τέτοια στρατηγική στα πρότυπα άλλων Ευρωπαίων χώρων που περιόρισαν σημαντικά το πρόβλημα και έχουν πλέον θετικά αποτελέσματα είναι αυτό που λείπει αρχικά Η στρατηγική αυτή θα θέσει το πλαίσιο και θα έχει συνέχεια και σταθερότητα.

Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε έμψυχο υλικό καταρτισμένο και εξειδικευμένο που θα μπορούσε να βάλει τις βάσεις που θα άλλαζαν το σκηνικό αλλά συνάμα άτυχοι γιατί δεν το εκμεταλλευόμαστε ούτε το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε όλα όσα χρειάζονται φτιάξιμο.

Αυτό όμως που λείπει και είναι δύσκολο να αποκτηθεί είναι η παιδεία και ο σεβασμός στα δικαιώματα και τον χώρο του άλλου. Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τόσο τον εαυτό μας ως οδηγό όσο και τους υπόλοιπους ποδηλάτες, πεζούς κτλ δεν έχουμε ελπίδα να αλλάξουν πολλά. Μάθαμε να κάνουμε πρωταθλητισμό σε λάθος πράγματα και επιτρέπουμε να χάνετε το μέλλον του τόπου θυσιασμένο σε ένα βωμό από συμφέροντα, κόντρες, κωλυσιεργία και ίσως άγνοια που κανένας δεν παραδέχεται.

Αρέσει σε %d bloggers: