Ο μεγάλος χαμένος για ακόμη μια φορά..εμείς

Όντας κόρη ενός αξιόλογου αθλητή που αγωνίστηκε σε μια εποχή που οι αγώνες είχαν μια διαφορετική βαρύτητα και η φανέλα κουβαλούσε το αίσθημα μιας ολόκληρης πόλης και μιας ολόκληρης γενιάς, πιστεύω στην δύναμη που ασκεί ο αθλητισμός και με λυπεί ιδιαίτερα η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια.

Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει από την στιγμή που οι αψυχολόγητες ενέργειες κάποιων οπαδών προσθέτουν θύματα στο όλο σκηνικό. Το κεντρικό κράτος και οι αρμόδιοι φορείς, καθώς και τα αθλητικά σωματεία, οι οργανωμένοι φίλαθλοι, οι αθλητές, το εκπαιδευτικό σύστημα και ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να βάλει ένα φρένο στην κατρακύλα. Εύλογα κάποιος θα υποστήριζε πως το πρόβλημα είναι βαθύ και η λύση δεν μπορεί να δοθεί εύκολα ίσως και να μην υπάρχει. Για να μπει ένα τέλος χρειάζονται βαθιές, συντονισμένες και σταθερές τομές, αποφασιστικότητα και σύμπνοια όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων.

Ο αθλητισμός ως φιλοσοφία αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για όποιον τον βάλει στην ζωή του. Προσφέρει πειθαρχεία, ενισχύει το αίσθημα της συμμετοχής, το ομαδικό πνεύμα, γυμνάζει το σώμα και το μυαλό. Δυστυχώς όμως σε Κύπρο και Ελλάδα αθλητισμό θεωρούμε τα βεγγαλικά και τα καπνογόνα, τα υβριστικά συνθήματα, τα τεράστια κάγκελα που χωρίζουν την κερκίδα από τον αγωνιστικό χώρο, την αστυνομία και την βίαιη συμπεριφορά στην αντίπαλη ομάδα.

Όσο η πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με απάθεια και απλά περιμένουν να διορθωθεί από μόνο του το μόνο που καταφέρνουν είναι να το γιγαντώνουν και να το βοηθούν να ριζώσει ακόμη πιο βαθιά. Η παιδεία και η καλλιέργεια κουλτούρας είναι το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης . Παράλληλα πρέπει να υπάρξουν αποφασιστικές κυρώσεις για τους παραβάτες και τις οργανώσεις που θεωρητικά εκπροσωπούν. Τα ίδια τα σωματεία οφείλουν να λάβουν τα μέτρα τους για να αποτρέψουν και να αποβάλουν όλους όσους δημιουργούν προβλήματα. Σεμινάρια σε σχολεία, κοινές εμφανίσεις και διαφημίσεις παικτών αντίπαλων ομάδων για προώθηση του φίλαθλου πνεύματος, ενέργειες που ενώνουν μαθαίνουν το μαζί και την ουσία του αθλητισμού.

Η βία και τα έκτροπα που εκτυλίσσονται μέσα και έξω από τα γήπεδα αποτελούν μια τεράστια πληγή για την κοινωνία μας. Περνούν λάθος μηνύματα στην νέα γενιά και απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από τον αθλητισμό με αποτέλεσμα όλα όσα προσφέρει να χάνονται σιγά σιγά. Πρέπει να μπει ένα τέλος τώρα.

Αρέσει σε %d bloggers: