Πολιτικά ανώριμοι από επιλογή

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται απο αδιαφορία και άγνοια για τα πολιτικά και ενίοτε κοινωνικά προβλήματα που διαδραματίζονται γύρω μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, την περασμένη βδομάδα ενώ η τύχη της κυπριακής δημοκρατίας παιζόταν κορώνα γράμματα στο Γκραντ Μοντάνα η πλειοψηφία των Κυπρίων διαξιφιζόταν με την πλειοψηφία των Ελλαδιτών για τον τελικό του Survivor. Σε καμία περίπτωση δεν κρίνω ή κατακρίνω όσους το επέλεξαν, όμως η συγκεκριμένη επιλογή σκιαγραφεί καθαρά την τάση που κυριαρχεί στην κυπριακή κοινωνία.

Θα δανειστώ τα λόγια του Ιμμάνουελ Καντ που επίκαιρα όσο ποτέ ορίζουν απο μια άποψη, το θέμα που θίγω σήμερα. Ανωριμότητα, λέει ο Κάντ, είναι η αδυναμία να μεταχειρίζεσαι το νου σου χωρίς την καθοδήγηση ενός άλλου. Είμαστε υπεύθυνοι γι΄ αυτή την ανωριμότητα, όταν η αιτία της βρίσκεται όχι στην ανεπάρκεια του νου, αλλά στην έλλειψη αποφασιστικότητας και θάρρους να τον μεταχειριζόμαστε χωρίς την καθοδήγηση ενός άλλου. Στην εποχή μας όμως συμβαίνει κάτι που είναι αδιανόητο. Τη στιγμή που βρισκόμαστε, από την άποψη των δυνατοτήτων τουλάχιστον, σε μια εποχή διαφωτισμού, υπάρχει η τάση, που φτάνει να γίνει και συνειδητή επιλογή, να επιστρέψουμε στον σκοταδισμό της ανωριμότητας.

Όχι άδικα και άνευ λόγου και αιτίας, οι πολίτες απομακρύνθηκαν από την πολιτική και ανέστειλαν την οποιαδήποτε ανάμειξη τους εξαιτίας και των όσων γίνονται αλλά και για όλα όσα δεν γίνονται. Οι νεολαία είναι το κομμάτι αυτό του πληθυσμού που αποστασιοποιήθηκε, απαξίωσε και αδιαφορεί κάθε τι πολιτικό και εν μέρη δεν έχει άδικο. Οι προσπάθειες της δεν έχουν αποτέλεσμα, η φωνή και τα προβλήματα της δεν εισακούγονται και επικρατεί σχεδόν πάντα το δίκαιο του κόμματος, των κομματαρχών και των ακολούθων τους. Επιλέγουν λοιπόν την πολιτική ανωριμότητα και την πολιτική αδιαφορία. Ακολουθούν το ρεύμα ή απομακρύνονται εντελώς και οι δυο περιπτώσεις είναι καταστροφικές γιατί καμιά δεν προϋποθέτει μέλλον.

Μια αχτίδα αισιοδοξίας αποτελεί η προσπάθεια οργανωμένων συνόλων και φορέων για ενεργοποίηση της νεολαίας. Πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκε η διοργάνωση της 2ης βουλής των νέων αντιπροσώπων μια διοργάνωση που έχει και νόημα και ουσία, που εστιάζει στις ανάγκες τις νεολαίας και την αναγκάζει να ανακαλύψει μόνη της το σωστό μονοπάτι. Οι πολίτες, οι νέοι χρειάζονται ουσία και για να ακουμπήσουμε την ουσία πρέπει να απομακρύνουμε παλιές τακτικές, αμφιλεγόμενες συνήθειες και μηδενικές πρακτικές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: