«Πορεία θανάτου»

Τα καλοκαίρια στην Κύπρο έχουν πάντα ένα αλλιώτικο αέρα. Μια ιστορία που μας βαραίνει ακόμα, πληγή ανοιχτή. Ένα πραξικόπημα, η εισβολή και η κατοχή του μισού νησιού απο τον Τουρκικό ζηγό. Οι πρόσφατες αδιέξοδες εξελίξεις θέλοντας και μη επαναφέρουν στο προσκήνιο το Κυπριακό ζήτημα και με τις επετείους να μας θυμίζουν το πριν αναλαμβάνουμε την ευθύνη του μετά.

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της Τουρκικής εισβολής έκανε πρεμιέρα στα K Cineplex το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Πορεία Θανάτου». Η «Πορεία θανάτου» πραγματεύεται μια από τις πιο συγκλονιστικές μάχες στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Πρόκειται για την ιστορία που δεν ειπώθηκε ποτέ, την ιστορία των 17 παλικαριών του 361 Τάγματος Πεζικού που 43 χρόνια μετά ήρθε στο φως μέσα από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των επιζώντων. Οι άντρες του έδωσαν ένα άνισο αγώνα στα πεδία των μαχών στη Μια Μηλιά, Δίκωμο, Άσπρη Μούττη, Αλωνάγρα, Συγχαρί, Κλεπίνη και Παχύαμμο Κερύνειας. Ο άνισος αυτός αγώνας κράτησε περίπου έναν μήνα. Χωρίς βοήθεια και με ανεπαρκέστατο οπλισμό, στάθηκαν όρθιοι για να υπερασπιστούν την πατρίδα. Αποτελεί μοναδική περίπτωση στην σύγχρονη μας ιστορία όπου τόσο λίγοι άνθρωποι πολέμησαν σ’ ένα τόσο μεγάλο σε έκταση στρατιωτικό μέτωπο.

Η έρευνα και τα γυρίσματα για το Ντοκιμαντέρ κράτησαν δύο και πλέον χρόνια, σε Κύπρο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ εργάστηκαν αφιλοκερδώς , στον ελεύθερο τους χρόνο με πραγματικό ενδιαφέρον. Υπεύθυνοι για το ιστορικό αυτό έργο είναι οι δημοσιογράφοι Κυριάκος Πομηλορίδης, Μαρίνα Χατζηκώστα και Άντρη Χαραλάμπους. Το ντοκιμαντέρ επίσης διεκδικεί προβολή στα φεστιβάλ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης της Ολλανδίας και του Βερολίνου.

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να βουτήξουμε στην ιστορία, να μάθουμε κρυφές πληγές της, να μάθουμε και να κρίνουμε. Η προβολή στους κινηματογράφους Κ Cineplex παγκύπρια προγραμματίζονται καθημερινά από τις 20 μέχρι τις 27 Ιουλίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: