«Το θερίον είπαν θερίον κι ο άνθρωπος είναι χερότερος»

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο εκδηλώθηκαν 476 πυρκαγιές στην Κύπρο, από τις οποίες οι 450 ήταν πυρκαγιές υπαίθρου. Η περιβαλλοντική καταστροφή που σημειώνεται κάθε χρόνο από τις πυρκαγιές είναι απερίγραπτη παρόλα αυτά είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως και συνεχίζουμε να δρούμε απερίσκεπτα και επικίνδυνα απέναντι στο περιβάλλον.

Μετά την λήξη της καραντίνας, η «ελεύθερη» διακίνηση μας συνοδεύτηκε με έξαρση πυρκαγιών και σημαντικών απωλειών για την χλωρίδα του τόπου. Αυτό που πρέπει να μας θορυβήσει είναι πώς σε κάποιες περιπτώσεις κινδύνεψαν σπίτια και ανθρώπινες ζωές αναβιώνοντας μαύρες μνήμες από τη  τραγωδία στο Μάτι πριν από δύο χρόνια.

Δυστυχώς όλες οι αναφορές από εμπειρογνώμονες και ειδικούς της πυροσβεστικής Υπηρεσίας και όχι μόνο αναφέρουν πως η έξαρση  αυτή οφείλεται στην πρωτίστως στην ανθρώπινη δραστηριότητα και τον ανθρώπινο παράγοντα, υπογραμμίζοντας παράλληλα  πως πίσω από κάθε πυρκαγιά υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα, που έχει να κάνει με κινήσεις είτε αμέλειας, είτε  απερισκεψίας, είτε κινήσεις κακόβουλες και εμπρηστικές. Χαρακτηριστικά αναφέρουν  πως η εκδήλωση μιας τυχαίας πυρκαγιάς είναι σχεδόν απίθανη γιατί για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζονται εξαιρετικά ιδανικές συνθήκες γεγονός σχεδόν αδύνατον.

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και η απειλή για μεγαλύτερες ζημιές δυστυχώς είναι ορατή. Χρειάζεται να υπάρξει ένας σωστός σχεδιασμός και συλλογική προσπάθεια για να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Η πυροσβεστική Υπηρεσία γνωστοποίησε ως βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού συνεργασίας και συντονισμού με όλες τις υπηρεσίες καταστολής, όπως το Τμήμα Δασών, το Ταμείο θήρας, την Πολιτική Άμυνα, την Αστυνομία, οργανωμένα εθελοντικά σύνολα, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά στην προσπάθεια να αποτραπούν παρόμοιες ενέργειες. Αυξήθηκαν οι περιπολίες για καλύτερη αστυνόμευση και όλα δείχνουν πως η πρόθεση για έναν σωστό συντονισμό είναι εκεί. Αυτό που χρειάζεται να προστεθεί όμως στην συνταγή είναι η ανθρώπινη  συμπεριφορά που θα καθορίσει αν όλα θα πάνε καλά και φυσικά η συμβολή των δημοτικών αρχών με την καθαριότητα και την απομάκρυνσή ακαθαρσιών και χόρτων που αποτελούν εστίες πυροδότησης πυρκαγιών

Ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του, στο χέρι μας είναι αν θα φερόμαστε όπως αρμόζει στην φύση μας ή θα λειτουργούμε επικίνδυνα, απερίσκεπτα και κακόβουλα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: