Ολικό Lock-down για τον τουρισμό

Ο τουρισμός και η δυναμική που έχει στην οικονομία του τόπου είναι ένα δεδομένο που αποτελεί κοινή αντίληψη στην κοινωνία της Κύπρου. Διαχρονικά επενδύσαμε χρήματα, χρόνο και ενέργειες για τόνωση, ενίσχυση και εδραίωση της τουριστικής μας βιομηχανίας και καταφέραμε να την αναγάγουμε στον κύριο πυλώνα της οικονομίας μας αλλά και να φέρουμε την Κύπρο στις ανώτερες θέσεις με τους καλύτερους προορισμούς του κόσμου.

Η φετινή χρονιά, οι συνέπιες της οποίας δεν έχουν φανεί πλήρως ακόμη, ήταν μια αναπάντεχη εξέλιξη και δυστυχώς μας βρήκε απροετοίμαστους. Η πανδημία που έχει πλήξει ολόκληρη την υφήλιο έβαλε στον πάγο και τις τουριστικές δραστηριότητες αλλά και ολόκληρη την οικονομία. Το αποτέλεσμα είναι πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απειλή μιας χειρότερης οικονομικής ύφεσης από αυτή που έχουμε ήδη ζήσει το 2013, αφού οι προβλέψεις είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες.

Στην Κύπρο λειτουργούν περισσότερες από 800 ξενοδοχειακές μονάδες, από τις οποίες μόνο οι 200 λειτούργησαν από τον Μάρτιο και έπειτα τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Σήμερα με το τοπίο να παραμένει ακόμη θολό, φαίνεται πως μόνο 20 μονάδες θα παραμείνουν σε λειτουργία. Αν προσθέσουμε στην εξίσωση επιχειρήσεις και επαγγέλματα που στηρίζονται στον τουρισμό και αν μεταφραστεί σε ανθρώπους που θα μείνουν άνεργοι, οι αριθμοί μεγαλώνουν επικίνδυνα.

Δεν μιλάμε πια για πλήγμα στον τομέα του τουρισμού, μιλάμε για ολικό lock-down, για ολοκληρωτική καταστροφή με την ανάκαμψη να παραμένει αβέβαιη. Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την λήψη μέτρων όχι μόνο στήριξης αλλά θωράκισης του τουρισμού και των εμπλεκομένων.

Δυστυχώς στην Κύπρο έχουμε μάθει πάντα να λαμβάνουμε μέτρα κατόπιν εορτής, οι συνθήκες όμως που βιώνουμε σήμερα πρέπει να μας διδάξουν νέες τακτικές. Η ανάκαμψη παγκοσμίως θα είναι μακρά και δύσκολη, αυτό είναι δεδομένο, μπορούμε όμως να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση αυτή στοχεύοντας στην αναβάθμιση του τουρισμού και την ενσωμάτωση νέων μοντέλων που θα συμβαδίζουν με την νέα εποχή.

Μας περιμένουν δύσκολες ημέρες, μπορούμε όμως να τα καταφέρουμε και πάλι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: