Πράσινα σημεία και η δική μας συμβολή

Το Σχέδιο για την «Ανάπτυξη Δικτύου Πράσινων Σημείων» για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και ειδικών αποβλήτων σε όλη την Κύπρο, ξεκίνησε το 2005. Από τότε τα πράσινα σημεία σε ολόκληρη την Κύπρο αυξάνονται αφού οι κοινότητες και οι δήμοι έχουν αντιληφθεί την σημασία τους στην καθημερινότητα των πολιτών και την συμβολή που πρέπει να έχουμε όλοι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δυστυχώς όμως η χρήση τους από τους πολίτες δεν γίνετε στον βαθμό που θα έπρεπε, μια μικρή αυξητική τάση φανερώνει πως οι πολίτες ανταποκρίνονται θετικά, όχι όμως ικανοποιητικά. Μια βόλτα σε διάφορες γειτονιές της επαρχίας και ιδιαίτερα σε σημεία όπου υπάρχουν άδεια οικόπεδα, είναι αρκετή για να χορτάσει το μάτι από σωρούς κλαδεμάτων, πλαστικές γλάστρες με υπολείμματα ξεραμένων λουλουδιών, σπασμένες καρέκλες και άλλα μικροέπιπλα, χαρτόνια κ.α

Από την άλλη οι αρμόδιες αρχές τα τελευταία 16 χρόνια είχαν την δυνατότητα να μελετήσουν και να διδαχθούν από παρόμοια επιτυχημένα προγράμματα στην Ευρώπη στα οποία τα πράσινα σημεία είναι κάτι περισσότερο από χώροι διαλογής ειδικών αποβλήτων οικιακής προέλευσης, δεν το έπραξαν και έτσι το πρόγραμμα διαχείρισης των πράσινων σημείων δεν είναι απόλυτα αποδοτικό.

Θα μπορούσε να γίνει ένας καλύτερος προγραμματισμός και να προωθηθεί μέσα από τα πράσινα σημεία η επαναχρησιμοποίηση κάποιων αντικειμένων.  Η διαμόρφωση του χώρου κατάλληλα ούτος ώστε τα στοιχεία που μπορούν να διορθωθούν και να προωθηθούν σε όσους τα έχουν ανάγκη αλλά και η σωστή διαδικασία ανακύκλωσης είναι αναγκαία. Παράλληλα θα πρέπει να γίνει σωστή και στοχευμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών. Οι δήμοι και οι κοινότητες να δώσουν κίνητρα στους δημότες τους, επιβολή προστίμων σε όσους μετατρέπουν τα πεζοδρόμια και τα χωράφια σε σκουπιδότοπους, επιθεωρητές των πράσινων σημείων να έχουν την επίβλεψη περιοχών που καλύπτουν αλλά και των επισκεπτών του πράσινου σημείου για την σωστή διαλογή και τοποθέτηση.

Δεν είναι απλή υπόθεση και δεν μπορούν να γίνουν οι αλλαγές από την μια στιγμή στην άλλη. Πιστεύω πως εάν υπάρξει ένα κοινό σχέδιο δράσης το οποίο να βασίζεται στην διαμόρφωση κουλτούρας, στην προσφορά και την συλλογικότητα, τα πράσινα σημεία θα γίνουν παράδειγμα για όλους μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: