Σπάσε τη σιωπή

Οι αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση από την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου έχουν ανοίξει στόματα και έχουν προκαλέσει ντόμινο αποκαλύψεων. Γυναίκες και άντρες στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στον κόσμο μοιράζονται εμπειρίες πανομοιότυπες , ασπρόμαυρες, τραυματικές, θολές από το πέρασμα του χρόνου που όμως παραμένουν ζωντανές. Η αφύπνιση μόλις ξεκίνησε, η δημόσια εξομολόγηση διεκδικεί προβολής και αξίζει σεβασμού και προσοχής.

Όπου επικρατεί σιωπή δεν σημαίνει ότι απουσιάζει η σεξουαλική παρενόχληση. Συνήθως ο θύτης από θέση ισχύος, εκμεταλλεύεται τυχών συναισθηματικά ή άλλα κενά, υποτάσσοντας το θύμα. Φαίνεται πως στον χώρο του θεάτρου, έναν χώρο λουσμένο στο φως οι κατηγορίες για λεκτική βία, η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση λαμβάνει τρομαχτικές διαστάσεις. Το φαινόμενο αυτό όμως υπάρχει παντού. Στον εργασιακό χώρο, στον χώρο της εκπαίδευσης, στον αθλητισμό, στην καθημερινότητα μας.

Πολλοί διερωτώνται γιατί τώρα, γιατί μετά από τόσο καιρό, γιατί αυτή την δεδομένη στιγμή;

Γιατί τώρα είμαστε έτοιμοι να το δεχτούμε και να το πολεμήσουμε, γιατί τώρα είναι τα θύματα έτοιμα να το δεχτούν και να το αποβάλουν, γιατί τώρα είναι η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα.

Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αυτές που θα αποτρέπουν, θα αναγνωρίζουν και θα τιμωρούν τους θύτες. Να εκπαιδεύσουμε τους εμπλεκομένους για το πώς διαχειρίζονται και αξιολογούν παρόμοια περιστατικά και η νομοθεσία να γίνει πιο αυστηρή και να λειτουργεί. Να δώσουμε επιτέλους έμφαση στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, που μαθαίνει στα παιδιά το σωστό και το λάθος. Να βάλουμε τις βάσεις που θα τερματίσουν ανάρμοστες και καταστροφικές συμπεριφορές και πράξεις απέναντι σε παιδιά, εφήβους, γυναίκες και άντρες. Δυστυχώς είμαστε όλοι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο.

Κάτι πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει σήμερα. Είναι καιρός να δούμε το πρόβλημα όπως είναι και να το πολεμήσουμε στην ρίζα του. Να θωρακίσουμε την κοινωνία. Η αντιμετώπιση του ζητήματος από το κράτος, η νομοθεσία, η παιδεία που λαμβάνουν τα παιδιά, τα πρότυπα που έχουμε, τα δήθεν φυσιολογικά και δεδομένα φυλετικά στερεότυπα που συνεχίζουμε να αναμασούμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: