Αυτό που χρειαζόμαστε είναι νέους πολιτικούς ή νέες πολιτικές;

Συνήθως σε περιόδους έντονης κρίσης τις μεγάλες αλλαγές τις φέρνει η νεολαία γιατί είναι αντισυμβατική και λειτουργεί ως φορέας πολιτικής δράσης. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση από την μία η πανδημία που έφερε στο προσκήνιο παλιές πληγές και από την άλλη το πολιτικό σύστημα που τίθεται υπό αμφισβήτηση, με τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται, την διαφθορά των πολιτικών προσώπων και την οικονομική στενότητα. Αυτό που χρειαζόμαστε σίγουρα είναι νέες ιδέες και νέα οπτική στην πολιτική.

Θεωρώ πως η διαφθορά του συστήματος έχει να κάνει καθαρά με τους ανθρώπους που το υπηρετούν, από την άλλη δεν πιστεύω στον διαχωρισμό των ανθρώπων σε γενιές, οι άνθρωποι διαχωρίζονται με βάση τις αξίες και την ηθική τους.

Η απάντηση στο ερώτημα αν χρειαζόμαστε νέους πολιτικούς ή νέες πολιτικές δεν είναι απλή. Θεωρώ δεδομένο πως έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που να έχουν καθαρή συνείδηση, καθαρή οπτική, έχουμε ανάγκη από πολιτικές που να συμβαδίζουν με την σημερινή εποχή και τα νέα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας. Σε καμία περίπτωση δεν απορρίπτω ανθρώπους είτε μεγαλύτερης ηλικίας είτε παλιούς πολιτικούς, πάντα η εμπειρία αποτελεί βασικό συστατικό της επιτυχίας. Αυτό που απορρίπτω όμως είναι ανθρώπους που συντηρούν παγιωμένες, ξεπερασμένες, αναχρονιστικές και προβληματικές πολιτικές που μας έφεραν σε αυτό το σημείο.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε; Μπορούμε να δώσουμε βήμα και χώρο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που όντως έχουν κάτι να πουν και το πιο βασικό που θέλουν να προφέρουν στην αλλαγή.  Μια κοινωνία και ένα κράτος που αγκαλιάζει και δίνει φωνή στους πολίτες του μόνο χαμένη δεν βγαίνει. Παράλληλα όμως χρειάζονται φόρμουλες ελέγχου και τιμωρίας των δημοσίων προσώπων που επιλέγουν την διαφθορά και την διαπλοκή.

Είναι καθαρά στο χέρι των πολιτών η αλλαγή πλεύσης. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω με φρέσκιες και ελπιδοφόρες δυνατότητες, απαλλαγμένοι από βαρίδια του χθες και κομματικά στεγανά. Οφείλουμε να τους εμπιστευθούμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: