Αρχαιολογικό μουσείο Πάφου

Μετά από 4,5 περίπου χρόνια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης του αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου. Θεωρώ πως είναι ένα αξιόλογο έργο που μπορεί να συμβάλει στην γενική εικόνα της πόλης και αποτελέσει την αρχή για την διαμόρφωση ενός πλάνου με στόχο τον πολιτισμό. Σήμερα το μουσείο είναι ανοικτό στο κοινό με ωράρια που δεν εξυπηρετούν, είναι καιρός να δρούμε για το μέλλον.

Το εν λόγω μουσείο αποτελεί ένα αξιόλογο τμήμα του ντόπιου πολιτιστικού προϊόντος. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μουσεία της πόλης και της Κύπρου γενικότερα, μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου. Η πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελεί ένα από τα κρυφά μας όπλα, γι’αυτό και πρέπει να στοχεύσουμε στην διαφύλαξη της, την ανάδειξη της και την ομαλή ένταξη της στην καθημερινότητα των πολιτών της Πάφου και των ξένων επισκεπτών.

Η εκπόνηση μουσειολογικής έκθεσης για κάθε μουσείο ξεχωριστά κρίνετε αναγκαία, αυτό θα βοηθήσει στο να προσδιοριστεί ο τρόπος οργάνωσης και οι δράσεις στα πλαίσια της λειτουργίας του μουσείου , αλλά παράλληλα είναι απαραίτητη και η ύπαρξη μάρκετινγκ για τα μουσεία για να μπορέσουν να διατηρήσουν το χαρακτήρα και την ανταγωνιστικότητα τους. Η αυτονόμηση και η πολυδιάστατη χρήση των μουσειακών χώρων θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ενίσχυση του ρόλου τους τόσο στην πολιτική ανάπτυξη του τόπου όσο και στην οικονομική ενίσχυση των πόλεων.

Παράλληλα μπορούμε να επενδύσουμε στην χρήση των νέων τεχνολογιών και την ψηφιοποίηση των ευρημάτων θα μπορούσε να δράσει παράλληλα με την καταπολέμηση της ανεργίας, δίνοντας χώρο σε νέους επιστήμονες. Η ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στα διάφορα μουσεία της επαρχίας, της χώρας αλλά και των χωρών που έχουμε σύμφωνα συνεργασίας, δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς εδραιώνοντας την ταυτότητα μας. Η ανάπτυξη και αναδιαμόρφωση των χώρων τους για χρήση μιας ευρύτερης πολιτιστικής δραστηριότητας, ο επανασχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων μπορεί να βοηθήσει στην ένταξη των μουσείων γενικότερα στην καθημερινότητα μας. Παράλληλα, στην προσπάθεια αυτή μεγαλώνοντας το δίκτυο πολιτιστικών χώρων θα μπορούσαν να συμβάλουν και οι δημοτικές βιβλιοθήκες και πινακοθήκες με εκπαιδευτικές δράσεις, εισαγωγή πολιτιστικών δρώμενων στην λειτουργία τους.

Είναι ζητήματα που αφορά κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση αν όμως το συζητήσουμε σε παγκύπρια κλίμακα κάτω από ένα μάστερ πλάν θα μπορούσε να βοηθήσει στην πολιτιστική μας ανάπτυξη, στην ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και στην καθημερινότητα μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: