Κατοχύρωση Χαλουμιού

Ο δρόμος για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) πέρασε από χίλια μύρια κύματα. Σοβαρά λάθη, παραλείψεις και συμφέροντα χαρακτηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο διαχρονικά το κράτος διαχειρίστηκε το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου. Λάθη που, επέτρεψαν να αναπτυχθεί ένα αίσθημα ανασφάλειας τόσο στους παραγωγούς που βλέπουν τα δικαιώματα και τους κόπους τους να βρίσκονται εκτεθειμένα αλλά και όλους μας για τον τρόπο που χάνουμε μέρος της ταυτότητας και των οικονομικών μας συμφερόντων.

Σήμερα μετά από έναν μαραθώνιο χρόνων, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κατοχύρωση του χαλουμιού, ως κυπριακό. Μια ελπιδοφόρα εξέλιξη που θα ανοίξει νέους δρόμους και προοπτικές για τις εξαγωγές του στο εξωτερικό και θα ενισχύσει την δυναμική και άλλων κυπριακών προϊόντων. Είμαστε μπροστά σε μια τεράστια ευκαιρία που αν χρησιμοποιηθεί σωστά θα μπορέσει να στηρίξει και να αναπτύξει έναν ολόκληρο τομέα και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες.

Διαχρονικά δεν φημιζόμαστε για την συνέπεια των ενεργειών μας, σε όλους τους τομείς. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, αυτό που χρειάζεται να γίνει οπωσδήποτε, είναι η χάραξη μιας στρατηγικής που θα αποτελεί τον κορμό της προώθησης και διάθεσης του εν λόγω προϊόντος στην παγκόσμια αγορά. Στόχος μας πρέπει να είναι η ενίσχυση της ταυτότητας  μας, η παρουσίαση της γαστρονομικής μας δυνατότητας και φυσικά η ενίσχυση της οικονομίας. Εάν η κατοχύρωση του χαλουμιού γίνει πραγματικότητα τότε θα πρέπει να είναι η αφετηρία και για άλλα κυπριακά προϊόντα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Παράλληλα θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε στην αναζωογόνηση της αγροτικής ανάπτυξης που βρίσκεται σε δύσκολη θέση τα τελευταία χρόνια. Να δοθούν κίνητρα σε νέους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, με την διαρκή τεχνική και επιστημονική στήριξη τους από το κράτος.  Τα κίνητρα αυτά θα μπορούσαν να φορούν και οικονομικές διευκολύνσεις, χρηματοδοτήσεις και βοήθεια στη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς και την επιστροφή φόρων όπως ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.

Επίσης η απορρόφηση νέων επιστημόνων σε τομείς Πράσινης και Αειφόρου Ανάπτυξης, θα βοηθήσει στην ενίσχυση του κλάδου. Να δοθούν κίνητρα για δημιουργία συνεταιρισμών και προώθησης τοπικών προϊόντων που θα μπορούσαν να διατεθούν και μέσα από επιχειρήσεις τουρισμού.

Το χαλούμι μπορεί να αποτελέσει την αρχή για μια σειρά δράσεων με πολλαπλά οφέλη. Πρέπει να γίνει στην βάση οργανωμένης και στοχευμένης στρατηγικής σε όλα τα επίπεδα με την εμπλοκή και άλλων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: