Η βιβλιοθήκη ως εργαλείο πολιτισμού

Τα βιβλία αδιαμφισβήτητα είναι θησαυρός, είναι ένας κόσμος μαγικός που προσφέρει γνώσεις, διευρύνει ορίζοντες, οξύνει το πνεύμα, αφυπνίζει τη φαντασία, πλουτίζει την ψυχή, εξευγενίζει και προσφέρει παιδεία σε ανθρώπινο επίπεδο.

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου είναι σημαντικό να τονίσουμε την χρησιμότητα των βιβλιοθηκών στην καθημερινότητα μας. Η ύπαρξη και λειτουργία των βιβλιοθηκών είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πνευματική άνοδο της κοινωνίας. Δίνουν τη δυνατότητα σε όλους, να έρθουν σε επαφή µε τη γνώση και να ενημερωθούν για τον πλούτο του ανθρώπινου πνεύματος ενώ παράλληλα διαφυλάσσεται η τοπική πνευματική κληρονομιά και αναδεικνύεται η τοπικότητα.

Στην Πάφο έχουμε την τύχη να έχουμε δύο δημοτικές βιβλιοθήκες, την ∆ηµοτική Βιβλιοθήκη Πάφου και την  «Πετρίδειο» Δημοτική Βιβλιοθήκη Γεροσκήπου, την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Νεαπολίς, που έχει ακαδημαϊκό επίπεδο και δυο εκκλησιαστικές βιβλιοθήκες , μια της μητρόπολης και μια με την Σφραγίδα του αρχιεπισκόπου. Δυστυχώς όμως η Δημοτική βιβλιοθήκη Πάφου που ανακαινίστηκε πρόσφατα παραμένει ανενεργή με τους θησαυρούς της ανεκμετάλλευτους. Είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης επίλυσης για να μπορέσει επιτέλους να προσφέρει στην κοινωνία της Πάφου.

 Για να ενισχύσουν τον ρόλο τους θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των κρίσιμων καταστάσεων του τόπου και να ενισχύσουν την πολιτιστική και πνευματική του ταυτότητα. Η επιλογή και επίτευξη των κατάλληλων συνεργασιών σε εθνικό, τοπικό και διεθνές επίπεδο, θα μπορούσαν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης που θα διατηρηθεί σε βάθος χρόνου. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα μπορούσε να δοθεί στον σχεδιασμό δραστηριοτήτων ούτος ώστε να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των παιδιών. Εκθέσεις, διαλέξεις, ταινίες, ρεσιτάλ μουσικής και ποίησης, δραστηριότητες που στόχο θα έχουν να αναπτύξουν τις πολιτιστικές δυνατότητες της πόλης . Επίσης θα μπορούσε να συνεργαστεί με σχολικές  και πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες και να διαδραματίσει δυναμικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας ουσιαστικής συνεργασίας ενίσχυσης και μεταλαμπάδευσης γνώσεων χωρίς οικονομική επιβάρυνση στο κοινό.

Οι δηµοτικές βιβλιοθήκες στο νέο περιβάλλον που διαμορφώθηκε καλούνται να βρουν νέους τρόπους προσέγγισης, να συνδυάσουν τις παραδοσιακές πολιτικές µε τις νέες διαδραστικές δυνατότητες και να λειτουργήσουν, αφενός ως ένας χώρος ανοιχτός στις νέες δυνατότητες και αφετέρου ως εργαλείο για τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας.

Αρωγός σε αυτό θα πρέπει να είναι τόσο το κράτος και οι δημοτικές αρχές, αναπτύσσοντας μιας κουλτούρα που θα ενισχύει τον ρόλο της δημοτικής βιβλιοθήκης με ανάδειξη των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων της, όσο και η τοπική κοινωνία το σύνολο της υποστηρίζοντας τις δραστηριότητες αυτές παράλληλα με την δημιουργία μιας εθνικής πολιτικής για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες  θα αναγνωριστούν οι αδυναμίες και θα ενισχυθούν οι δράσεις τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: