Η κάτω Πάφος χρειάζεται ενίσχυση

Στην Πάφο καλώς η κακώς, η κύρια οικονομική μας δραστηριότητα είναι ο τουρισμός και η πανδημία κατάφερε να τον γονατίζει κυριολεκτικά, έφερε όμως και στην επιφάνεια ζητήματα που χρονίζουν και χρήζουν αντιμετώπισης για να μπορούμε να ελπίζουμε σε ουσιαστική ανάκαμψη. Ο τουριστικός τομέας και οι επιχειρήσεις που τον πλαισιώνουν έχουν βρεθεί σε δυσμενή θέση αφού οι εξελίξεις έβαλαν φρένο στις οποιαδήποτε προσδοκίες είχαμε ως επαρχία. Ενώ παράλληλα οι τελευταίες χαλαρώσεις στην ουσία δεν βοηθούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντίθετα τους βάζουν εμπόδια.

Πριν από κάποια χρόνια έγινε με μεγάλες προσδοκίες η ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Αγίου Αντωνίου. Όπως φάνηκε αργότερα, το όλο έργο έγινε χωρίς να υπάρχει σχέδιο. Σήμερα η εν λόγω περιοχή φυτοζωεί και οι λιγοστές  επιχειρήσεις που υπάρχουν κινούνται με ρυθμούς ύφεσης, ενώ τα περισσότερα καταστήματα είναι άδεια και τα κτίρια αποπνέουν μια εικόνα εγκατάλειψης που υποβαθμίζει την αξία της περιοχής. Η πανδημία γιγάντωσε το πρόβλημα και αυτή τη στιγμή η οδός Αγίου Αντωνίου μια περιοχή με τεράστιες δυνατότητες, μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιοχής της Πάφου διατηρείται στον αναπνευστήρα.

Είναι σημαντικό να προωθήσουμε ενέργειες που να στοχεύουν στην ανοικοδόμηση, τον ευπρεπισμό και την αλλαγή προσανατολισμού της περιοχής .

Πρώτα πρώτα θα έπρεπε να εκπονηθεί ένα σχέδιο περιοχής, ένα master plan που να προβλέπει και να προσδιορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές σε σχέση με την αισθητική, τη λειτουργία, τις χρήσεις, τις πρόνοιες και τα μέτρα πολιτικής για κοινωνική συνοχή και οικονομική ανάκαμψη και γενικές στρατηγικές ανάπτυξης. Μια τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς της ολοκλήρωση ενός μάστερ πλαν για τη τουριστική περιοχή, για το ιστορικό κέντρο της πόλης που θα το καθορίζει ως μικτής χρήσης αλλά και το παραλιακό μέτωπο, τρεις άξονες που σε συνεργασία θα διαφοροποιούσαν τα δεδομένα που κρατούν την Πάφο δέσμια της ολιγωρίας της πολιτείας. Δεν αγνοώ ουτε παραβλέπω τις βελτιωτικές αλλαγές που έχουν γίνει, για να έχουν όμως αποτέλεσμα πρέπει να είναι σε μια σωστή και λειτουργική βάση.

Τα τελευταία χρόνια η τουριστική κίνηση στην Πάφο δεν μειώνεται σε αριθμούς αν εξαιρέσουμε την πανδημία, αλλά σε ποιότητα. Η διατήρηση της τουριστικής μας αξίας χρειάζεται οργανωμένες, στοχευμένες και νέες προσεγγίσεις. Με την πανδημία που εξελίσσεται σε μια νέα οικονομική κρίση και την εποχικότητα που διαχρονικά λυγίζει τις επιχειρήσεις του τουρισμού, χρειάζεται βούληση και όραμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: