Μήπως έφτασε η ώρα να καλλιεργήσουμε οδική συνείδηση;

Κάθε χρόνο στην Κύπρο χάνονται δεκάδες άνθρωποι στην άσφαλτο, θυσία στην ανικανότητα μας να καλλιεργήσουμε οδική συνείδηση, θυσία στην απροσεξία και την αλαζονεία που μας διακατέχει όταν πιάσουμε το τιμόνι. Η προσπάθεια και η προσοχή για να μπει το ζήτημα σε καλούπι αφορά όλους μας είτε είμαστε οδηγοί είτε είμαστε πεζοί.

Έχει χυθεί πολύ μελάνι την τελευταία δεκαετία κυρίως γύρω από το θέμα της οδικής συνείδησης και ασφάλειας, τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη της, τα τραγικά της αποτελέσματα, την άμεση ανάγκη ύπαρξης της και τους τρόπους που αυτή θα μεταδοθεί. Έρχεται να προστεθεί στην μεγάλη λίστα με τα θέματα που επιλέγουμε να μην προσεγγίζουμε ουσιαστικά, στα θέματα που θα έπρεπε να έχουν ρόλο και λόγο στην καθημερινότητα και την εκπαίδευση μικρών και μεγάλων αναγκάζοντας μας να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να το δούμε κατάματα.

Στο εξωτερικό, το σχολείο, το εκπαιδευτικό σύστημα είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο που να προσφέρει εκτός από γνώσεις γύρω από τα κλασικά μαθήματα, ουσιαστική κοινωνική μόρφωση και μόρφωση σε τομείς που είναι απαραίτητοι στα παιδιά με την ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό. Μαθαίνουν να σέβονται αλλά και να προσελκύουν τον σεβασμό από τους άλλους. Οι τραγικές συνέπειες από την έλλειψη οδικής συνείδησης αποδεικνύει πως ούτε τον εαυτό μας, την ζωή μας σεβόμαστε, αλλά ούτε και των συνανθρώπων μας.

Έχω χάσει πολύ καλούς μου φίλους στην άσφαλτο και δεν δέχτηκα ποτέ την άγνοια μέσα στην οποία μεγαλώσαμε.

Το πρόβλημα έχει πολύ βαθιές ρίζες και τεράστιες πληγές στην κοινωνία μας. Είναι ώρα λοιπόν να αλλάξουμε τα δεδομένα για το μέλλον μας αλλά και των παιδιών μας. Δυστυχώς έχουμε κάνει την κάθε μέρα αγώνα επιβίωσης με τις τόσες άμεσες και έμμεσες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε είναι αναγκαίο λοιπόν να κάνουμε αυτό το κάτι παραπάνω. Ο σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και σχεδίου δράσης, η ένταξη και ενίσχυση του μαθήματος της οδικής ασφάλειας στα σχολεία, σεμινάρια και εργαστήρια επιμόρφωσης από το νηπιαγωγείο, ενημερωτικές ημερίδες σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, ίσως δίνει μια κατευθυντήρια γραμμή για το τι θα μπορούσαμε όλοι μαζί να κάνουμε για να βάλουμε επιτέλους ένα όριο στις τραγικές συνέπειες που έχει η αδιαφορία και η άγνοια για την οδική ασφάλεια και συμπεριφορά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: