Αρνητική πρωτιά για Ελλάδα και Κύπρο

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2018, τόσο ή Ελλάδα όσο και η Κύπρος βρίσκονται στις δύο τελευταίες θέσεις όσο αφορά τις πολιτιστικές δαπάμες των Κρατών Μελών της ΕΕ, ως ποσοστό των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης.

Τα στοιχεία αυτά δυστυχώς επαληθεύονται από την αντιμετώπιση που είχαν οι εργαζόμενοι στους τομείς του πολιτισμού εν μέσω της πανδημίας του Κορωνοϊου οι οποίοι στον πλειονότητα τους είχαν μείνει χωρίς εισόδημα. Η αντιμετώπιση των καλλιτεχνών αλλά και των πολιτιστικών δρώμενων , από την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι η αναμενόμενη αν υποθέσει κανείς την σημασία που είχαν κάποτε στην καθημερινότητα των πολιτών. Ο πολιτισμός, ο τρόπος με τον οποίο εκφράζετε, προωθείτε και μεταδίδετε είναι χαρακτηριστικό για την ποιότητα ζωής μιας χώρας.

Στην δική μας περίπτωση δεδομένου ότι το 2017 αλλά και αρκετά χρόνια πριν προετοιμάζαμε το έδαφος για την ανάδειξη της Πάφου ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με εξαιρετικά δρώμενα και μια απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή εθελοντών είναι ντροπή και κρίμα να βλέπουμε τέτοια κατάταξη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Ντροπή όμως είναι και η αδράνεια που ακολούθησε την επιτυχία του 2017, την ελπίδα που έσβησε για ουσιαστική πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, για την συμβολή της πολιτιστικής δραστηριότητας στην διαχρονική οικονομική και όχι μόνο βελτίωση του τόπου.

Η Ελλάδα και η Κύπρος διαθέτουν πλούσια πολιτιστική ιστορία , κληρονομιά αλλά και μέλλον αν κρίνει κανείς τους ανθρώπους και τις ιδέες που διαθέτουν. Σε αυτό που υστερούν είναι το όραμα αλλά και την κατάρτιση για να εξελίξουν το υπάρχον υλικό. Υστερούν στην πολιτική βούληση και ωριμότητα για να εξελίξουν και να υποστηρίξουν έναν κλάδο που θα μπορούσε να αποτελεί την πρώτη ύλη για σταθεροποίηση και ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού στην βάση της διαχρονικότητας.

Ο πολιτισμός δεν χρειάζεται κοντόφθαλμες τακτικές και αποφάσεις, χρειάζεται αποφασιστικότητα και ουσιαστική στήριξη για να λειτουργήσει παραγωγικά προς όφελος όλων μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: