Στο περιθώριο ο Ακάμας (;)

Η χερσόνησος του Ακάμα δεν αφορά μόνο την περιοχή Πόλεως Χρυσοχούς και τις κοινότητες που τον περιβάλλουν αλλά αφορά ολόκληρη την επαρχία της Πάφου. Είναι από τις τελευταίες περιοχές όπου δεν εισέβαλε βίαια το χέρι του ανθρώπου, παραμένοντας αυθεντική. Δυστυχώς όμως παρέμεινε στο περιθώριο για πολλά χρόνια. Αυτοί έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να φεύγουν αφού κανένας σχεδιασμός από τις εκάστοτε κυβερνήσεις δεν έδωσε ζωή στην περιοχή.

Τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον δεν έγινε καμιά ουσιαστική κίνηση για τη θωράκιση της περιοχής ούτε και ενίσχυσης των κατοίκων της. Οι περιουσίες των ντόπιων κατοίκων παραμένουν δεσμευμένες και ανεκμετάλλευτες , δεν έχουν γίνει έργα υποδομής ή ανάπτυξης ή και προστασίας , δίνοντας μια εικόνα αδιαφορίας ή και έλλειψης πολιτικής βούλησης.

Οι ατελείωτες δυνατότητες που προσφέρει, για πεζοπορία στα μονοπάτια, ορεινή ποδηλασία, κολύμπι ,πτηνοπαρατήρηση και μελέτη της φύσης της Κύπρου κατατάσσει τον Ακάμα σε ένα από τα σημαντικότερα μέρη του νησιού. Οι δυνατότητες αυτές μπορούν αν δώσουν ώθηση στην περιοχή αναδεικνύοντας τις ομορφιές της, προστατεύοντας το περιβάλλον και αναπτύσσοντας δυνατότητες οικονομικής ανάκαμψης των κατοίκων.

Μια περιορισμένης μορφής αειφόρος ανάπτυξη και προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού. Παράλληλα η δημιουργία μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων χωρίς να δημιουργηθεί αλλοίωση της περιοχής θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της οικονομικής αλυσίδας . Επίσης θα δώσει την δυνατότητα στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες να γνωρίσουν αυτό το υπέροχο κομμάτι της Κύπρου που θεωρείτε από πολλούς απρόσιτο και θα αναγκάσει το κράτος και τους κυβερνώντες να δώσουν την ανάλογη σημασία για την προστασία του. Οι οικονοµικές επιπτώσεις του εναλλακτικού τουρισµού αυτό που προκύπτει είναι πως αυξάνονται τα έσοδα της  τοπικής κοινωνίας αλλά µέσω αυτού ενισχύεται και η προστασία του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και του πολιτισµού. Συγκεκριµένα µε τα ανάλογα έσοδα δίνεται η δυνατότητα στο κράτος να εξασφαλίσει καλύτερη αστυνόµευση, ιατροφαρµακευτικών κέντρων, ενόψει των τουριστικών περιόδων αλλά και πέρα από αυτές , επιπλέον να προβεί σε συντήρηση των προστατευόµενων χώρων στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Στόχος πρέπει να είναι η ουσιαστική συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος, δίνοντας παράλληλα στις κοινότητες κίνητρα και βοηθήματα που θα τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν συνθήκες και δεδομένα που θα δώσουν ελπίδα ανάπτυξης. Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται συλλογική διεκδικητική στρατηγική απ’ όλους όσους μπορούν και εμπλέκονται γιατί η ανάπτυξη και η ευημερία της Πάφου είναι για το συμφέρον όλων μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: