Μαθητικός αλκοολισμός, μια σύγχρονη μάστιγα

Συχνά γινόμαστε δέκτες ειδήσεων που αφορούν κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους μαθητές με κάποιες περιπτώσεις να έχουν τραγική κατάληξη. Το γεγονός αυτό επαναφέρει ακόμη ένα ζήτημα που δυστυχώς το κράτος και η κοινωνία αδυνατεί να σκιαγραφήσει και κατ’ επέκταση να λύσει. Ο μαθητικός ή παιδικός αλκοολισμός είναι εδώ και μάλλον μόνοι μας του ανοίξαμε την πόρτα.

Υπάρχει αρχικά σοβαρό πρόβλημα στην εφαρμογή των νομοθεσιών για τα κέντρα αναψυχής και την πώληση αλκοόλ. Τα παιδιά διασκεδάζουν σε club μέχρι τις 4:00 τα ξημερώματα με άμεση πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά, διοργανώνουν μαθητικά πάρτι σε χώρους που με ένα χρηματικό αντίτιμο έχουν πρόσβαση σε άφθονο φαγητό και ποτό. Πάρτι που οργανώνουν οι ίδιοι οι γονείς στο σπίτι τους για το παιδί τους, συνοδεύονται συνήθως με ποτά που περιέχουν αλκοόλ ενώ παράλληλα δεν γνωρίζουν αν είναι σωστό ή όχι να επιτρέπουν στο παιδί τους να πίνει αλκοόλ στο οικογενειακό τραπέζι.

Αυτό που είναι εμφανές είναι η ανάγκη λήψης μέτρων από το κράτος για την αντιμετώπιση φαινομένων που σχετίζονται με την προσβασιμότητα στο αλκοόλ και τη χρήση του από μαθητές. Αναγκαία είναι και η ευαισθητοποίηση των γονέων και της κοινωνίας ούτως ώστε να θέσουν όρια και να δώσουν στα παιδιά τα εφόδια να καταλαβαίνουν και να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος.

Μετά και το περιστατικό με την 13χρονη μαθήτρια πέρσι, προτάσεις νόμου που προωθούνται για αντιμετώπιση του προβλήματος προβλέπουν αύξηση των προστίμων που αφορούν στην πώληση οινοπνευματωδών σε ανηλίκους, καθώς και στην αύξηση του ορίου ηλικίας όσων δικαιούνται να αγοράζουν αλκοολούχα ποτά από τα 17 στα 18. Δυστυχώς όμως δεν είναι αρκετό να κουνάμε το δάχτυλο και να θέτουμε όρια που δυστυχώς μαθηματικά δεν θα μπορούν να ελεγχθούν. Είναι αναγκάιο να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα γύρω από το ζήτημα και πρώτοι οι μεγάλοι. Οι γονείς, οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, οι πωλητές αλκοολούχων ποτών όλοι όσοι αδιαφορούν για το σωστό πληρώνοντας ανεπανόρθωτα την νεολαία μας. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το αλκοόλ είναι, παγκόσμια, η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ νέων 15 – 19 χρονών και πως είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε νεαρή ηλικία μπορεί να προκαλέσει καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων και καρκίνο. Πριν μια δεκαετία περίπου μια ανήλικη μαθήτρια στην Κρήτη πέθανε από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ας μην περιμένουμε να μας βρει το κακό για να δράσουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: