Πολιτισμένος δεν αρκέι να φαίνεσαι αλλά πρέπει και να είσαι

Η Κύπρος του σήμερα χαρακτηρίζεται από διαφθορά, σκάνδαλα, συμφέροντα και δολοπλοκίες, που αποκαλύπτονται, η μια μετά την άλλη και έχουν βυθίσει μια ολόκληρη χώρα στην ύφεση. Αλήθεια όμως, τι ορίζουμε ως κοινωνία πολιτισμό και πολιτισμένο άνθρωπο;

Ο Πολιτισμένος Άνθρωπος  έχει δική του βούληση, ελευθερία των επιλογών, αξιοπρέπεια, αυτοπεποίθηση, εγκράτεια, φιλοπονία, αυτοπειθαρχία, σεμνότητα και κοινωνική συνείδηση, η οποία σημαίνει ότι σέβεται την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων του, σκέφτεται το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, δεν είναι ατομικιστής και εγωιστής και σέβεται τους γενικά αναγνωρισμένους κοινωνικούς κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς. Είναι φιλόξενος και ευγενής. Ο Πολιτισμένος Άνθρωπος οφείλει να είναι Πολίτης με ότι αυτό συνεπάγεται. Να αναγνωρίζει τη σύνδεση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος και στους συμπολίτες του, να σέβεται τους νόμους και να εξασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα. Να ενδιαφέρεται για τις καλές τέχνες, τη μουσική και να σέβεται και να αναδεικνύει την ιστορία του.

      O όρος πολιτισμένος, που χρησιμοποιούμε κατά κόρον δεν έχει να κάνει μόνο με τις θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Ο πολιτισμός είναι κουλτούρα και πρέπει να καλλιεργείτε καθημερινά και πρέπει να προβάλλεται καθημερινά. Οι δημοτικοί άρχοντες, οι πολιτικοί αξιωματούχοι και οι εκπρόσωποι της εκκλησίας οφείλουν να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και να τα αναδεικνύουν ούτως ώστε να αποτελούν παράδειγμα.

            Τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων με τα σκάνδαλα, τις απρεπείς και υπερβολικές συμπεριφορές, την εικόνα εγκατάλειψης κάποιων περιοχών, την εσκεμμένη περιθωριοποίηση ομάδων που έχουν άμεση σχέση με κάποια έργα, η έλλειψη βούλησης για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των δήμων και την άμεση εμπλοκή των πολιτών, με την αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες να μεγαλώνει, με την τουριστική περιοχή να αποτελεί  απομεινάρι μιας άλλης εποχής και με τεράστιες παρανομίες, τολμώ να πω πως δεν είμαστε δείγμα ενός πολιτισμένου λαού.

            Η καλλιέργεια της κουλτούρας του πολιτισμού είναι υποχρέωση όλων των πολιτών. Από το κράτος τι μπορεί να γίνει; Πολλά. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν για να γίνουν καινοτόμες και βαθιές αλλαγές, στο εκπαιδευτικό μας σύστημα άλλα και σε πολιτικό επίπεδο. Βούληση και κίνητρα χρειάζονται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: