Εγκατάλειψη ή έλλειψη βούλησης;

Το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε τα τελευταία χρονιά και η ολοκλήρωση πολιτιστικών υποδομών, στο πλαίσιο του Πάφος 2017, αντί να σημάνουν την έναρξη και μεγαλύτερα πράγματα, με τη λήξη του έτους του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας, οδήγησαν στη λήξη μιας πολύ ελπιδοφόρας πορείας για την επαρχία της Πάφου.

Θεατρικές παραστάσεις είτε δεν έρχονται καθόλου είτε όταν έρθουν δεν το γνωρίζει σχεδόν κανείς, έχουν σταματήσει τα πολιτιστικά δρώμενα και παρόλο που στις υπόλοιπες πόλεις πολλαπλασιάζονται στην Πάφο δε φτάνουν ποτέ. Όλα δείχνουν πως οι δημοτικές αρχές οι οποίες και διαχειρίζονται τους πολιτιστικούς χώρους που έχουν ανακαινισθεί ή δημιουργηθεί στερούνται γνώσεων και βούλησης, γεγονός που κάνει την ανάγκη για απελευθέρωση εξουσιών και υπηρεσιών ακόμη πιο επιτακτική.

Οι πολιτιστικοί οργανισμοί, τα μουσεία, τα θέατρα κτλ. αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς που υπάρχουν στο παρόν για να προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με στόχο να μεταλαμπαδεύσουν γνώσεις, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Η επιταγές της σύγχρονης κοινωνίας έχουν αλλάξει και ζητούν έναν πιο ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα μιας πόλης. Στην περίπτωση της Πάφου η οποία έχει τεράστια αποθέματα πολιτιστικού υλικού η εκμετάλλευση και προώθηση τους είναι μηδαμινή.

Έχουμε στη διάθεση μας θέατρα, μουσεία, εκθεσιακούς χώρους και σκηνές αυτό που πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό είναι πως οι οργανισμοί αυτοί για να είναι βιώσιμοι και αποδοτικοί πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα και βάσει μιας πολιτιστικής στρατηγικής. Η πορεία που διαγράφουμε τώρα δυστυχώς μόνο καταστροφική μπορεί να είναι και όχι γιατί στερούμαστε δυνατοτήτων αλλά εξειδικευμένων γνώσεων. Οι δημοτικές αρχές οφείλουν αν καταλάβουν πως με το αξίωμα που κατέχουν δε σημαίνει πως είναι αρμόδιοι για όλα και να αναζητήσουν εξειδικευμένο προσωπικό και να παραχωρήσουν τη διαχείριση σε ανεξάρτητη αρχή. Έτσι θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε πράγματι ζωντανούς χώρους που θα συμβάλουν στην καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας και θα συνεχίσουν την εδραίωση και ανάδειξη του πολιτισμού μας. Η γραμμή που ακολουθείτε σήμερα έχει αποδείξει πως δεν έχει καμιά ελπίδα να ενισχύσει τους υπάρχοντες χώρους αντίθετα τους αφήνει να μαραζώνουν χωρίς ελπίδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: