Ο αγροτικός τομέας μοχλός αλλαγής και οικονομικής ανάκαμψης;

Η πανδημία και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν, έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου και παράλληλα  αναδείξαν, την προσήλωση μας σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Σήμερα, με όλα όσα συμβαίνουν, είναι επιβεβλημένη ανάγκη να θέσουμε νέους στόχους και να αναπτύξουμε τους παραμελημένους τομείς που θα βοηθήσουν την οικονομία να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί.  Ο αγροτικός τομέας είναι ένας από αυτούς και γι’ αυτό οφείλουμε να ενσκήψουμε στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου με στόχο να καταφέρουμε επιτέλους αυτές τις μεταρρυθμίζεις που θα του δώσουν την θέση που του αρμόζει.

Η γεωργία, η αλιεία και η κτηνοτροφία αποτελούν τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν τεράστιες αλλαγές που θα βοηθήσουν στην ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη του τόπου, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό.

Σημαντικό θα ήταν να προωθηθεί η επιχειρηματικότητα και δει η νεανική στους συγκεκριμένους τομείς. Να δοθούν κίνητρα για δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων και υποδομών και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Επίσης η δημιουργία ενός συμβουλευτικού σώματος στα πλαίσια του οποίου θα δραστηριοποιούνται νέοι επιστήμονες πως γεωπόνοι, ερευνητές, κτηνίατροι κτλ δημιουργώντας παράλληλα τις συνθήκες απορρόφησης τους στα πλαίσια πράσινης ανάπτυξης.

Μέσα από την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα θα μπορούσαν να ενισχυθούν και διάφορες εναλλακτικές μορφή τουρισμού. Αγροτουρισμός, οινοτουρισμός, γεωτουρισμός, φυσιολατρικός τουρισμός. Μορφές που αναπτύσσονται μέσα στην φύση και δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει την αγροτική και φυσική ζωή και τις ασχολίες της μέσα σε αγροκτήματα ή να παρατηρήσει την φύση περπατώντας και παρατηρώντας την χλωρίδα και την πανίδα. Επίσης ο γαστρονομικός τουρισμός θα μπορούσε να συνδεθεί άμεσα με την ενίσχυση του αγροτικού τομέα με νέες βιώσιμες επιχειρηματικές προσπάθειες. Η ανάδειξη προϊόντων ποιότητας και προέλευσης θα προσελκύσουν τόσο ξένους επισκέπτες όσο και ντόπιους αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Παράλληλα δίνει την δυνατότητα ευρύτερης ανάπτυξης, δημιουργία ξενοδοχειακών υποδομών, υποδομών εστίασης κτλ.

Η εποχή η οποία διάγουμε ενδείκνυται για σοβαρές αλλαγές στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας που τα τελευταία είκοσι χρόνια τουλάχιστον, αφέθηκαν στην μοίρα τους καταδικάζοντας πολλές περιοχές και της Πάφου σε μαρασμό. Η ανεργία μεγαλώνει και οι νέοι πτυχιούχοι επιστήμονες αυξάνονται συνεχώς. Είναι άδικο και αδιανόητο να αφήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου ανεκμετάλλευτο και έναν τομέα που κατά βάση είναι συνυφασμένος με την οικονομία της Κύπρου να πεθάνει.

Λείπει η πολιτική βούληση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: