Απλά, Απαγορεύεται!

Γενικά παρατηρείται μια τάση, μια ευκολία, στην απαγόρευση όσων δεν μπορούμε να διαχειριστούμε παρά στην ουσιαστική καλλιέργεια κουλτούρας. Μια τάση η οποία συντηρείται από όσους κατέχουν αξιώματα.

Αφορμή για την πιο πάνω τοποθέτηση δόθηκε από την παρατήρηση πως σε όλους σχεδόν τους δημόσιους χώρους όπως τα πάρκα, πλατείες κτλ υπάρχουν σε περίοπτη θέση απαγορευτικές πινακίδες για διέλευση σκύλων. Αυτό που με θορύβησε ιδιαίτερα είναι πως στην ουσία δεν έχει γίνει καμία ενέργεια που να δικαιολογεί απόλυτα τη στάση αυτή. Φυσικά και οι κηδεμόνες κατοικίδιών δεν είναι άμοιροι ευθυνών γιατί πολλές φορές αυτοί οι ίδιοι επιτρέπουν τη διαιώνιση τέτοιων απαγορεύσεων, αφού κάποιοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Θεωρώ πως με το να απαγορεύεις, σίγουρα δε διορθώνεται κάτι και σίγουρα αυτό δε σε βοηθά να εξελιχθείς. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι μια στοχευμένη και ουσιαστική εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου, για να γνωρίζει πως τα κατοικίδια ζώα δεν αποτελούν κίνδυνο αλλά και οι κηδεμόνες τους να μάθουν τις υποχρεώσεις τους, που αν δεν τις τηρούν θα έχουν κόστος. Συνήθως, η άγνοια ή η εντύπωση πως ότι δε γνωρίζω είναι και απαραιτήτως κακό επιτρέπει ανάπτυξη επιθετικών συμπεριφορών και μια τέτοια εκστρατεία θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά τον άνθρωπο με τα ζώα και κατ’ επέκταση με τον άνθρωπο.

Ο Δήμος Γεροσκήπου έχει προσχωρήσει στην πιο πάνω ενέργεια από το 2015 και αυτό είναι ενθαρρυντικό και ευελπιστώ πως και ο Δήμος Πάφου θα ακολουθήσει το παράδειγμα αυτό. H εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αφορούσε κυρίως δημότες της Γεροσκήπου, ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι συνοδεύουν τους σκύλους τους για βόλτα σε πάρκα, πεζοδρόμια, πλατείες, δρόμους και άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους. Τοποθετήθηκαν αντί απαγορευτικές, ενημερωτικές πινακίδες και παράλληλα τοποθετήθηκαν σακουλάκια και επιπρόσθετοι κάδοι για τη συλλογή και τοποθέτηση των περιττωμάτων των σκύλων.

Το ζήτημα είναι μάθουμε να λειτουργούμε σωστά, με σεβασμό και στα ζώα αλλά και στους συνανθρώπους μας. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να μάθουμε να επιλέγουμε τον σωστό τρόπο και όχι να απαγορεύουμε κάτι για να αποφύγουμε τις λάθος ενέργειες. Είναι ενθαρρυντικό και το γεγονός της ανακοίνωσης δημιουργίας αστυνομίας ζώων για διασφάλιση της ευημερίας τους και μείωσης των περιστατικών κακοποίησης και κακομεταχείρισης τους. Όλα αυτά τα μικρά οδηγούν στα μεγάλα, ας αρχίσουμε να τα φτιάχνουμε σιγά σιγά.

Αρέσει σε %d bloggers: