Καταστρέψαμε τους πνεύμονες της Κύπρου

Η Κύπρος τους τελευταίους μήνες υπέστη ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πλήγμα που το πλήρωσε με ανθρώπινες ζωές. Τεράστιες, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κατέστρεψαν δάση αιώνων που δεν μπορούν να αντικατασταθούν άμεσα για να περιορίσουν τις συνεπείς. Καταστράφηκαν εργασίες, σπίτια και υποστατικά αφήνοντας εκτεθειμένους εκατοντάδες ανθρώπους.

Τα γεγονότα αυτά  φανερώνουν σημαντικές αδυναμίες που αν δεν καλυφθούν θα συνεχίσουν την καταστροφική τους πορεία. Η υπολειτουργία και υποστελέχωση του τμήματος Δασών, των δασικών σταθμών, η ελλιπής συντήρηση των οχημάτων και των υποδομών, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που επικρατεί στο δασοπυροσβεστικό σώμα και οι χαμηλοί μισθοί που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντα του δείχνουν την αδιαφορία του κράτους για την προστασία του πρασίνου και των δασών.

Το ζήτημα της δασοπροστασίας, της πρόληψης, της έγκαιρης, οργανωμένης και συντονισμένης αντιμετώπισης των πυρκαγιών καθώς και η ενέργειες αναδάσωσης και αναζωογόνησης των πληγεισών περιοχών πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τόσο το κεντρικό κράτος όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τις περισσότερες φορές αιτία είναι ή ο εμπρησμός ή η έναρξη φωτιάς από αμέλεια. Αυτό και μόνο δείχνει τόσο την ανωριμότητα και την άγνοια κάποιων όσο και την ελαφρότητα των ποινών για μια τέτοια εγκληματική πράξη. Είναι σημαντικό να επανεξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο για την ποινική δίωξη των υπευθύνων για να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα αφού θα ξέρει πως το τέρατος δε συγχωρεί όσους καταστρέφουν το μέλλον.

Πρέπει να δημιουργηθεί ένας οργανισμός ο οποίος θα συντονίζει τις λειτουργίες πρόληψης, καταστολής και αποκατάστασης των ζημιών στα δάση. Επιπλέον πρέπει να δημιουργηθεί ένας χάρτης κατά περιοχές ανάλογα με το είδος της βλάστησης και τις τοπικές ιδιαιτερότητες για να υπάρξουν οι απαραίτητες υποδομές σε μέσα και προσωπικό, ώστε να καθίσταται αποτελεσματική η πρόληψη και δυνατή η γρήγορη καταστολή της πυρκαγιάς.

Η σημερινή τεχνολογία και τεχνογνωσία επιτρέπει, μέσω της εφαρμογής των κατάλληλων συστημάτων πληροφορικής τη συνολική παρακολούθηση του δασικού οικοσυστήματος, με την εγκατάσταση συστημάτων εντοπισμού έναρξης των πυρκαγιών θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Μπορούν επίσης να ενισχυθεί και να προωθηθεί ο εθελοντισμός με στόχο την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και να δοθεί λύση στο πρόβλημα της δασοπροστασίας.

Οι δαπάνες για τη δασοπροστασία πρέπει να είναι προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση και απαιτεί την άμεση χρηματοδότησης της Δασικής υπηρεσίας για να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα.

Είναι σημαντικό πέραν των μέτρων δασοπροστασίας που πρέπει άμεσα να επαναπροσδιοριστούν, να ληφθεί υπόψη σοβαρά το ζήτημα της αναδάσωσης των καμένων περιοχών. Μπορούμε να διεκδικήσουμε σοβαρά κονδύλια ως προς αυτή την κατεύθυνση για να μετριαστεί η ζημιά και να σωθούν οι περιοχές που έχουν πληγεί και όχι μόνο.

Αρέσει σε %d bloggers: