ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ!

Είναι γεγονός  ότι, τα οδικά ατυχήματα αποτελούν ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση του οποίου θεωρείται αναγκαία, πλέον, η ολοκληρωμένη προσέγγισή του. Όλοι αναγνωρίζουμε τα προβλήματα, τις αδυναμίες, τις παραλείψεις και τα κενά που γιγαντώνουν το πρόβλημα, είναι η ώρα για πράξεις.

Στην Κύπρο, τον τελευταίο μήνα μόνο, σημειώθηκαν 8 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα με θύματα νεαρούς μοτοσικλετιστές, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Η έλλειψη οδικής παιδείας, η έλλειψη σεβασμού σε κάθε χρήστη του οδικού δικτύου, οι ανεύθυνες συμπεριφορές ορισμένων οδηγών, το γερασμένο και ακατάλληλο οδικό δίκτυο, αποτελούν αιτίες για τα τροχαία ατυχήματα που συνεχώς αυξάνονται.

Τι θα μπορούσε όμως να γίνει για να μπορέσουμε να περιορίσουμε και σταδιακά να εξαλείψουμε τη μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων; Η απάντηση βρίσκετε στη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, στη σταθερότητα των μέτρων, στην επένδυση στην παιδεία και τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου.

Παράλληλα είναι επιτακτική ανάγκη, να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιμετωπίζουμε ότι έχει να κάνει με την οδική μας συμπεριφορά. Ο καταρτισμός μια εμπεριστατωμένης, αυστηρής και δραστικής στρατηγικής για αναπτύξει οδικής συνείδησης, πρόληψης και αντιμετώπισης των τροχαίων ατυχημάτων προϋποθέτει μια στέρεα συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους αρμόδιους φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπουργεία και απλούς πολίτες και θα μπορούσε να είναι η αρχή. Μια τέτοια στρατηγική στα πρότυπα άλλων Ευρωπαίων χώρων που περιόρισαν σημαντικά το πρόβλημα και έχουν πλέον θετικά αποτελέσματα είναι αυτό που λείπει αρχικά Η στρατηγική αυτή θα θέσει το πλαίσιο και θα έχει συνέχεια και σταθερότητα.

Τον Οκτώβριο αναμένετε να τοποθετηθούν  στους δρόμους σταθερές και κινητές κάμερες τροχαίας. Είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που θα ολοκληρώσει το εγχείρημα αυτό και μας πήρε περίπου 14 χρόνια. Σίγουρα θα υποχρεώσει τους οδηγούς να σέβονται τον κώδικα οδικής ασφάλειας και να συμπεριφέρονται με περισσότερη προσοχή. Αυτό από μόνο του όμως δε θα μπορέσει να λειτουργήσει αποδοτικά αν δεν αποκτήσουμε παιδεία και σεβασμό στα δικαιώματα και τον χώρο του άλλου. Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τόσο τον εαυτό μας ως οδηγό όσο και τους υπόλοιπους ποδηλάτες, πεζούς κτλ δεν έχουμε ελπίδα να αλλάξουν πολλά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: