H νεολαία ζητά απεγνωσμένα βοήθεια

«Ανήλικος μαθητής επιτίθεται σε συνομήλικο του με μαχαίρι». «Ανήλικη μαθήτρια δέχεται επίθεση από συμμαθήτριες της». «Ανήλικοι μαθητές προκάλεσαν σοβαρές ζημίες μετά από επεισόδια, που έλαβαν χώρα στον χώρο του σχολείο» «Ανήλικος μαθητής έσπρωξε συμμαθητή του από τη σκάλα του σχολείου τραυματίζοντας τον» «Μαθητές επιτέθηκαν σε εκπαιδευτικό». Η λίστα συνεχίζεται και θα συνεχίζει να μεγαλώνει όσο δεν αφουγκραζόμαστε  την κραυγή βοήθειας της νεολαίας και δεν προσπαθούμε να εργαστούμε όλοι για να αλλάξουμε νοοτροπίες και κουλτούρα.

Στατιστικά στοιχεία του Γραφείου Ανάλυσης και Στατιστικής της Αστυνομίας Κύπρου δείχνουν αυξητική τάση της νεανική παραβατικότητας στην Κύπρο γεγονός που πρέπει να μας θορυβήσει και να μας αναγκάσει να ψάξουμε λύσεις που θα περιορίσουν την περαιτέρω αύξηση της.

Οι ηλικίες που εμπλέκονται ξεκινούν από 7 ετών μέχρι και 16 και αφορούν μικροπαραβάσεις αλλά και σοβαρές υποθέσεις και ο αριθμός συνολικά ξεπερνά τα 500 περιστατικά. Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί και αντανακλούν τη διάβρωση που έχει υποστεί η κοινωνίας μας. Μοιάζουν σαν κραυγή απόγνωσης και ανάγκης για να ψάξουμε το λάθος και να το διορθώσουμε. Η νεολαία αποτελεί το μέλλον του κάθε τόπου και όταν αυτό το μέλλον αυτοκαταστρέφεται, οι ελπίδες για ανάκαμψη λιγοστεύουν και παραδινόμαστε σε μια αβεβαιότητα.

Η νεανική παραβατικότητα είναι φαινόμενο πολυδιάστατο και πολυσύνθετο, που πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα. Η Αστυνομία δεν είναι η μόνη, ή καλύτερα η κατάλληλη υπηρεσία για να πολεμήσουμε το φαινόμενο αυτό. Χρειάζεται να αναπτύξει συνεργασίες με διάφορες υπηρεσίες και φορείς κατάλληλους για την πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι ενδιαφέρον ότι η εγκληματικότητα των ανηλίκων παρουσιάζει νέες μορφές που δεν έχουν συναντηθεί στο παρελθόν.  Αυξάνονται, η απειθαρχία, η επιθετική συμπεριφορά, η σχολική και εξωσχολική βία, χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, παραβάσεις οδικής συμπεριφοράς, γεγονός που την καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη.

Η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη και δυστυχώς έχουν διαφθαρεί δεσμοί που παραδοσιακά συγκροτούσαν την κοινωνία επιτρέποντας της να είναι λειτουργική προς όφελος του συνόλου. Η νεανική παραβατικότητα είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας, ασυδοσίας και ανικανότητας. Ο θεσμός της οικογένειας έχει πληγεί, το σχολείο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον ρόλο του, ο τρόπος αντιμετώπισης των νέων από τους μεγαλύτερους είναι στοιχεία που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των νέων.

Αν δεν παλέψουμε να διατηρήσουμε τους νέους αυθεντικούς και καθαρούς απέναντι στο μέλλον τότε έχουμε χάσει το παιχνίδι. Η προσωπικότητα και η συμπεριφορά κάθε ατόμου διαμορφώνεται στην παιδική ηλικία και από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε.

Ευθύνη φέρουμε όλοι μας και όλοι μαζί πρέπει να βρούμε άμεσα και τη λύση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: