Πρότυπα και «πρότυπα»

Στη σύγχρονη εποχή, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαμορφώνουν στάσεις, ιδεολογίες και συνειδήσεις συγκεκριμένων προτύπων ζωής και συμπεριφοράς. Προβάλλουν είδωλα στους νέους τα οποία δε διακρίνονται για τα επιτεύγματα ή τις αρετές τους, αλλά οφείλουν την ύπαρξη τους στις καταναλωτικές ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.  

Οι νέοι έχουν την ανάγκη να ταυτιστούν με πρόσωπα αναγνωρίσιμα που προβάλλονται από τα μέσα και να μοιάσουν σε όσους θαυμάζουν και θαυμάζουν. Αυτό που εμφανίζετε συνεχώς μπροστά τους, καλώς ή κακώς, δίνει κατεύθυνση για έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Δεν θα κρίνω αν όσοι προβάλλονται και αποκαλούνται “Infuencers” το αξίζουν ή όχι. Ξέρω όμως πως αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα έχουμε πια τίποτα να περιμένουμε και θα μπούμε σε ένα αγώνα κατάκτησης μιας ζωής που δεν υπάρχει και θα χάσουμε αυτή που θα μπορούσαμε στ’ αλήθεια να έχουμε.

Σίγουρα υπάρχουν πρότυπα και «πρότυπα».

Κάποτε πρότυπο ήταν ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ο Νέλσον Μαντέλα, η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Άνθρωποι που μπορούσαν να εμπνεύσουν τον κόσμο, να προσπαθήσει για έναν καλύτερο κόσμο, που αναδείκνυαν προβλήματα που η ανθρωπότητα όφειλε να διαχειριστεί. Σήμερα υπάρχουν παρόμοια πρότυπα, άνθρωποι που παλεύουν για τα ζώα, τα παιδιά, το περιβάλλον, για τον άνθρωπο. Άνθρωποι που πάλεψαν με νύχια και με δόντια κόντρα στις αντιξοότητες της ζωής και νίκησαν. Άνθρωποι που μας διδάσκουν να γινόμαστε καλύτεροι. Αυτούς τους ανθρώπους χρειαζόμαστε ως κοινωνία και αυτούς οφείλουμε να αναδείξουμε.

Το τοπίο σήμερα χαρακτηρίζεται από ρατσιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές και συμπεριφορές βίας, αδιαφορία για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη,  προσήλωση στην κάλυψη πλασματικών καταναλωτικών αναγκών. Είναι πιο εύκολο να αφήνουμε τα σοβαρά έξω από την εξίσωση,  έτσι όμως χάνουμε το παιχνίδι και σταδιακά επιστρέφουμε σε ένα νέο Μεσαίωνα.

Καμιά φορά διερωτώμαι ποιος είναι ο ρόλος του καθενός μας ξεχωριστά σε αυτή τη ζωή και πάντα καταλήγω στο ότι εκτός από τα απλά και καθημερινά οφείλουμε να προσπαθήσουμε ο καθένας από το μετερίζι του να βάλει ένα λιθαράκι για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, και αυτό γίνεται μόνο αν ενδιαφερθούμε. Έτσι θα αλλάξουμε το «DNA» της ανθρωπότητας. Τα πρότυπα που έχουμε παίζουν καθοριστικό ρόλο και οφείλουμε να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε τα πρότυπα που μας αξίζουν, γιατί το μέλλον μας βυθίζεται μέσα σε μια αποχαύνωση που θα το καταστρέψει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: